„Proterajmo opasnost sa puteva – sačuvajmo živote naše dece“

ULAGANJE U PUTNU INFRASTRUKTURU: Opština Mali Zvornik preko javno-privatnog partnerstva asfaltira puteve u opštini (VIDEO)

Da bi rešili problem bezbednosti u saobraćaju i poboljšali putnu infrastrukturu, opština Mali Zvornik odlučila je da primeni model finansiranja potencijalnog projekta javno-privatnog partnerstva za projektovanje, finansiranje, izgradnju i održavanje lokalne putne infrastrukture sa javnim plaćanjem.

To je prvi korak u proceduri koja u naredne tri godine, kroz javno – privatno partnerstvo, potencijalno može da omogući asfaltiranje oko 150 km lokalnih puteva.

Kako ističe prvi čovek opštine, Zoran Jevtić, ovaj projekat pruža mogućnost da asfalt stigne do svake kuće na području opštine Mali Zvornik.

„ – Za četiri godine, koliko sam ja na čelu opštine, asfaltirano je 30-ak kilometara puta, dok je ranije to bilo samo sedamdesetak, i pored toga što su građani putem samodoprinosa donirali trećinu sredstava, a mi smo radili bez dinara narodnih para, već samo od budžetskih sredstava. Ipak, primiteli smo da dinamika nije zadovoljavajuća, te da ako se nastavi ovim tempom, trebaće još 15 godina da se asfaltiraju svi putevi u opštini. To bi uticalo na odliv stanovništva iz ovog kraja, a nama je cilj da ih upravo ovde zadržimo. Zbog toga smo odlučili  da uđemo javno privatno partnerstvo i da u naredne dve godine uradimo do 150 kilometara puta, a da budžet ne opterećujemo sa više novca, nego da se ta sredstva koriste za održavanje – objašnjava Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

Reč je o nekategorisanim putevima koji vode do svake kuće. Asfaltiraće se svaki sokak i ulica. Kako na ovaj način mogu biti uređeni samo putevi koji su u vlasništvu opštine, vlasnici kroz čije parcele prolaze putevi koji bi mogli biti asfaltirani, mogu da se obrate opštini u cilju o prenosu vlasništva nad delovima parcela na opštinu, radi uređenja i održavanja lokalnih seoskih puteva i ulica.

 

Inače, opština Mali Zvornik među privm opštinama u Srbiji sprovodi ovakav projekat. U putnu infrastrukturu ulagano je i ranije, ali se u praksi pokazalo da je šljunčenje „kratkog veka“ te da će asfaltiranjem svi problemi meštana ovog kraja dugoročno biti rešeni.

Tekst je deo projekta „Proterajmo opasnost sa puteva – sačuvajmo živote naše dece“ koji je sufinansirala Opština Mali Zvornik.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Mačva Sky Info)