„Proterajmo opasnost sa puteva – sačuvajmo živote naše dece“

BUDIMO ODGOVORNI, POŠTUJMO PROPISE: Zbog bahatih vozača roditelji vode decu u školu u Malom Zvorniku (VIDEO)

Sigurnosti učenika u saobraćaju jedan je od najvećih izazova opštine Mali Zvornik, imajući u vidu konfiguraciju terena i položaj opštine koja je smeštena praktično na samoj obali reke Drine.

Saobraćajni tokovi na području naselja Mali Zvornik su prevashodno tranzitnog karaktera na mreži državnih puteva. Centralni deo varoši čine ulica Kralja Petra I, koja prolazi kroz deo naselja u kome u smešteni svi centralni gradski sadržaji: opština, dom zdravlja, hotel, ustanove kulture i ulica „Vuka Karadžić“ i „Svetosavska“ ulica. To je zapravo i najprometniji deo grada. Iako su na ovom delu izgrađeni trotoari i
postavljena signalizacija, roditelji decu mlađeg uzrasta vode u školu kako bi bili sigurni za njihovu bezbednost.
– Vozi se brzo. Ne poštuju se propisi. Ograničenje je trideset, ali svako vozilo vozi sigurno 50-60 km/h – kaže jedan od meštana Malog Zvornika. Kao jedan od razloga za dodatnu brigu, roditelji navode saobraćajnu nekulturu.

– Ja živim u Velikom Zvorniku. Tamo čim te vide da si se približio pešačkom prelazu, oni staju. Ovde moraš da razmišljaš smeš ili preći ili ne. Ove oznake ništa ne znače jer se ne poštuju a deca su mala i ne razumeju – objašnjava jedna od meštanki ovog kraja.

 

Glavne primedbe roditelja odnose se na bahate vozače koji jure ovom trasom i zbog toga ništa ne prepuštaju slučaju i dolaze po decu u školu.

Tekst je deo projekta „Proterajmo opasnost sa puteva – sačuvajmo živote naše dece“ koji je sufinansirala Opština Mali Zvornik.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Mačva Sky Info)