Odgovorno postupanje opštine Mali Zvornik

BRIGA O NAJMLAĐIM UČESNICIMA SAOBRAĆAJA: Postavljanje kamera radi bolje bezbednosti (VIDEO)

Opština Mali Zvornik suočena je sa velikim izazovima budući da se obe škole, osnovna i srednja nalaze pored magistralnog puta Loznica-Ljubovija. Magistrala prolazi kroz centar malozvorničke opštine, što dodatno predstavlja rizik za bezbednost svih učesnika, a posebno najmlađih. Otežavajuća okolnost je i to što se prilikom neposrednog ulaska u naseljeno mesto, iz pravca Ljubovije, zbog nove saobraćajnice vozači, umesto da uspore, dodaju brzinu.

Vertikalna i horizontalna signalizacija na ovoj deonici upozorava vozače na blizinu škole, kao i postavljeni usporivači, ali to često nije dovoljan signal nesavesnim učesnicima u saobraćaju. Zbog toga su opštinski čelnici doneli odluku da na ovoj deonici postave kameru za merenje brzine.

Za te namene, osim sredstava koja se ostvare od naplate novčanih kazni za saobraćajne prekršaje na teritoriji opštine Mali Zvornik, u visini od oko dva miliona dinara, opština će investirati još četiri miliona za postavljanje kamere.

 – Smatram da je bezbednost na teritoriji opštine Mali Zvornik na zadovoljavajućem nivou, ali uvak postoji mogućnost da to bude bolje. Smatramo da ovim radnjama koje smo preduzeli do sada i one koje ćemo preduzeti u budućnosti, da će to biti na mnogo boljem nivou nego do sada. Između ostalog, opština, osim od kazni koje se slivaju u budžet, mimo toga značajna sredstva izdvaja za poboljšanje infrastrukture na području opštine Mali Zvornik. Mogu napomenuti da baš ovde gde mi stojimo trebalo bi uskoro da osvane kamera koja bi merila i upozoravala na ograničenje brzine. Vi vidite da je ovuda glavni putni pravac kroz centar grada, u blizini su i srednja i osnovna škola, i došli smo do zaključka da pojedini znaju da razviju brzine koje nisu primerene ovom području i opština će uložiti šest miliona dinara za postavljanje video kamere koja će kontrolisati brzinu. Nije nama cilj ni da kažnjavamo, već nam je cilj da stvorimo bezbednost svih naših građana a naročito najmlađih koji ne znaju kako da se ponašaju u saobraćaju – kaže Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

Međutim, to će biti samo logičan nastavak započetog posla na poboljšanju bezbednosti u ovoj opštini.

 – Na potezu do Starog mosta postavljene su dve kamere koje prate kretanje i bezbednost iz policijske uprave, jer je poznato da je ovo područje kojim se kreću i migranti. Imamo želju da u narednom periodu povežemo i umrežimo sve video nadzore iz osnovne, srednje škole, Centra za socijalni rad i da se sve prati iz jednog centra i to iz policijske stanice Mali Zvornik, kako bi kompletna bezbednost bila na što boljem nivou jer smo mi pogranična opština i moramo da brinemo da se naši sugrađani osećaju što bezbednije – zaključuje Jevtić.

 

Tekst je deo projekta „Proterajmo opasnost sa puteva – sačuvajmo živote naše dece“ koji je sufinansirala Opština Mali Zvornik.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.