Edukacija i prevencija - "Proterajmo opasnost sa puteva - sačuvajmo živote naše dece"

OPŠTINA MALI ZVORNIK ZALAŽE SE ZA BEZBEDAN SAOBRAĆAJ: Dodeljeno 40 besplatnih auto sedišta za najmlađe MALOZVORNIČANE (VIDEO)

U cilju povećanja bezbednosti najmlađih u saobraćaju, Opština Mali Zvornik u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja (ABS) Republike Srbije i Centrom za promociju bezbednosti saobraćaja organizovala je akciju podele 40 besplatnih dečjih auto sedišta i edukaciju roditelja o njihovom pravilnom korišćenju.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Mali Zvornik, Miloša Radojčića, koji se u ime domaćina
obratio okupljenima na ovom događaju, lokalna uprava obezbedila je polovinu od 40 nabavljenih auto
sedišta za decu, dok je ostatak donirala Agencija za bezbednost saobraćaja, koja je realizaciju projekta
inicirala u okviru kampanje na republičkom nivou za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju.

– Ovo je jedan od načina da pokažemo da brinemo o našim najmlađim sugrađanima, a svakako je akcija
koja usmerena na to da podigne svest roditelja o bezbednosti dece u saobraćaju i korišćenju sedišta prilikom prevoza dece. Ovo je jedna akcija koja će svakako i u budućnosti biti podržana od strane naše opštine – istakao je Miloš Radojčić, zamenik predsednika opštine Mali Zvornik.

 

Nekorišćenje sedišta za decu u automobilima ili njihova pogrešna upotreba najčešći su uzroci stradanja najmlađih u saobraćaju. U cilju smanjenja crne statistike u ovoj oblasti, po kojoj je 7.600 dece u Srbiji u proteklih pet godina pretrpelo neki vid povrede u saobraćajnim nezgodama, a 64 izgubilo život. Znajući crnu statistiku, opština Mali Zvornik, u cilju povećanja bezbednosti dece u saobraćaju sprovodi brojne akcije kao i unapređenje infrastrukture.


– Nalazmo se sada se u jednoj osnovnoj školi i vi možete da vidite da su sve škole ograđene. Ispred se nalaze usporivači brzine i mi na taj način pokušavamo da zaštitimo našu decu – zaključio je Radojčić.

U Malom Zvorniku održano je predavanje o problemu stradanja dece u saobraćaju, uz teorijsku i praktičnu obuku za roditelje o pravilnoj upotrebi dečjih auto sedišta.


Načelnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Duško Pešić, koji je ovom prilikom održao predavanje na temu problema stradanja dece u saobraćaju, navodi da su istraživanja indikatora bezbednosti saobraćaja u Srbiji, koje je ABS sprovela u proteklih nekoliko godina, pokazala da je procenat korišćenja dečjih auto sedišta povećan u odnosu na raniji period i da trenutno iznosi oko 37 posto, ali da to i dalje nije na nivou koji odgovara razvijenim zemljama i na kojem bi trebalo da bude, što je iznad 95 posto.

Tekst je deo projekta „Proterajmo opasnost sa puteva – sačuvajmo živote naše dece“ koji je sufinansirala Opština Mali Zvornik.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Mačva Sky Info)