Impozantna građevina u Mačvi

SLIKAR MILIĆ OD MAČVE JE VOĐEN NEOBIČNIM SNOVIMA PODIGAO ZDANJE RADOVANA KULA: Kutak za maštare ulepšava opštinu Bogatić

Optšina Bogatić obiluje prirodnim bogatistvima, kulturno-istorijskom baštinom i prelepim manifestacijama koje su nepravedno zapostavljene u turističkoj ponudi Srbije. Portal Mačva Sky Info je pokrenuo projekat Biseri Bogatića kako bi upoznao javnost Srbije i Mačve sa potencijalima koje ova opština nudi i kojima može da se ponosi.

Danas vas vodimo u Radovan kulu, imanje koje se nalazi u selu Belotić. Izgradnja ove impozantne kule započela je 1968. godine, a za njen nastanak zaslužan je naš čuveni slikar Milić Stanković poznatiji  kao Milić od Mačve.

On je, vođen svojim snovima, podigao neobično zdanje koje je po svom izgledu podsećalo na kulu. Njemu je ideja bila da to bude kutak za sve maštare kao i utočište za sve samouke umetnike Mačve. Nadomak ateljea nalazi se spomenik ocu Radovanu po kom ova kula nosi ime.

Pored spomenika je zgrada nazvana Alajaonica, lajanje u smislu psovanja sa otvorima na sve četiri strane sveta, što znači da se svako može popeti i da može upućitivati dobre ili loše misli kroz otvore, na istok, zapada, sever ili jug.

Imanje je vrlo brzo počelo da posećuje svetska elita i učesnici sa prvog Festa sa Kirkom Daglasom na čelu. U poslednjih nekoliko godina se, u julu, uoči Petrovdana organizuje manifestacija Mačvanska lila, u cilju da se očuva sećanje na velikog umetnika, ali i da se okupe deca i maštanje.

Pogledajte video portala Mačva Sky Info:

Projekat „Biseri Bogatića“ sufinansirala je opština Bogatić.

 

(Mačva Sky Info)