Poseta

MINISTAR ŠARČEVIĆ U BOGATIĆU OTVORIO FISKULTURNU SALU: Stvaramo uslove da mladi ostanu u Srbiji

Reformom obrazovanja, boljim platnim sistemom koji vrednuje kvalitet rada, povećavanjem fondova za stipendije i ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu stvaramo uslove da mladi ostanu u Srbiji, poručio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević na svečanosti povodom dana Mačvanske srednje škole u Bogatiću i otvaranju fiskulturne sale čija je izgradnja koštala 129 miliona dinara.

On je ukazao na činjenicu da je trenutni budžet za prosvetu veći nego prethodnih godina i naglasio da očekuje da budžet za 2019. bude rekordan i veoma razvojan.

– Stvaramo dobre uslove za ostanak mladih ljudi u Srbiji. Povećavamo fondove za stipendije, sprovodimo dualno obrazovanje, gde u prvoj godini u sistemu imamo 4.500 učenika, što stvara mogućnost za njihovo zapošljavanje i siguran posao – rekao je Šarčević.


Ministar je podsetio da se posle više decenija u sektor obrazovanja uvode platni razredi kojim se prosvetni radnici izjednačavaju sa ostalima u javnom sektoru, a istovremeno im omogućava da kvalitetom svog rada dostignu mnogo veća primanja.

Kada je reč o fiskulturnoj sali, koja je ove godine opremljena sportskom opremom i rekvizitima i za koju se čeka upotrebna dozvola, ministar je rekao da je taj objekat za ponos mačvanske regije.
– Ovo je odličan objekat koji može da se koristi, ne samo kao fiskulturna sala, već mnogo šire, kao sala za brojne sportove i kulturno-umetničke manifestacije – rekao je Šarčević i dodao da je u poslednje dve godine izgrađeno i obnovljeno 180 objekata na svim nivoima obrazovnog sistema.

Svečanosti su prisustvovali i direktorka predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac i direktorka „Mačvanske srednje škole“ Roksanda Gladović.

(Mačva Sky Info)