Redovni pregledi

ZABRINJAVAJUĆE: Od raka dojke svakog dana umru četiri žene u Srbiji

Predstavnici Srpskog foruma protiv raka dojke – „Evropa Dona Srbija“, danas su upozorili da se u Srbiji godišnje otkrije 4.600 žena obolelih od raka dojke, što znači da se dnevno dijagnostikuje 13 obolelih, a izneli su i da svakog dana od te bolesti umru po četiri žene.
Ta organizacija je priredila tribine širom Srbije pod nazivom „Zdravi načini života za zdravlje dojki – Napravi pravi izbor“ da bi informisala žene o značaju prevencije i zdravih životnih navika. Faktori rizika za oboljevanje od raka dojke – na koje se može uticati – jesu pravilna ishrana i fizička aktivnost u održavanju normalne telesne težine, a važno je odazivati se na pozive za preventivni pregled radi eventualnog otkrivanja oboljenja.
Procene su da je 10 do 16 odsto svih maligniteta dojke prouzrokovano fizičkom neaktivnošću, da gojaznost i prekomerno povećanje težine, zajedno s fizičkom neaktivnošću, 25 do 33 odsto doprinose oboljevanju od raka dojki, a i da je mamografija najbolji metod za rano otkrivanje raka dojke.
– Redovni mamografski pregledi se preporučuju svim ženama starijim od 50 godina – posavetovala je Ana Jovićević iz Institututa za onkologiju i radiologiju Srbije.

(Mačva Sky Info)