Preventiva

POČELA VAKCINACIJA PROTIV GRIPA: Cepivo stiglo u domove zdravlja, javite se izabranom lekaru da biste dobili dozu

Vakcina protiv gripa dostupna je od danas u svim domovima zdravlja u Srbiji.

Cepivo je jutros iz Instituta Torlak distribuirano zavodima za javno zdravlje, a zatim do svih punktova u domovima zdravlja.
Nabavku vakcina preko Instituta Torlak sproveo je Republički fond za zdravstveno osiguranje a nabavljeno je 241. 620 doza vakcina.

U Gradski zavod za javno zdravlje jutros je stiglo 53.310 doza vakcina protiv gripa koje su namenjene domovima zdravlja u Beogradu,a distribucija po ponktovima biće završena do kraja dana.
Načelnica Jedinice za imunizacija GŽJZ epidemiolog dr Leposava Garotic Ilić pojašnjava da su i ove, kao i svih prethodnih godina, vakcine o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nabavljene za osobe u posebnom riziku.
To spadaju trudnice, sve osobe starije od šest meseci sa hroničnim bolestima srca, pluća (uključujući i astmu), zatim bubrežni bolesnici, osobe sa neurološkim poremećajima, transplantirani pacijenti, osobe sa oslabljenim imunitetom, sa poremećajima metabolizma – dijabetičari i gojazne osobe.
Pravo na besplatnu vakcinu protiv gripa imaju i svi zaposleni i smešteni u geromnntološkim centrima ili ustanovama socijalno zdravstvene zaštite, kao i zdravstveni radnioci u zdravstvenim ustanovama.
U dom zdravlja Stari grad danas je stiglo 3.100 doza vakcina protiv sezonskog gripa.

Dr Dušanka Vujadinović Penđer kaže da je sporadično bilo zainteresovanih građana za vakcinaciju, ali da se veće gužve očekuju sutra tokom dana.
– Uvek je u početku veći odziv. Nema epidemije gripa, a naša preporuka građanima je da se vakcinišu što pre dok nema epidemije, jer je potrebno dve do tri nedelje da se razvije imunitet – kaže Vujadinović .

(Mačva Sky Info)