Inspirativno

Održane radionice za učenike PROMENIMO NAVIKE – STOP PLASTIČNIM KESAMA!

U tri malozvorničke osnovne škole protekle sedmice održane su edukativno – ekološke radionice, posvećene smanjenju upotrebe plastičnih kesa.

Razloge zbog kojih je ova ambalaža štetna za životnu okolinu učenicima četvrtog razreda u Donjoj Borini, Radalju i Malom Zvorniku predočili su članovi Udruženja „Eko – Drina“, u okviru kampanje „Promenimo navike – stop plastičnim kesama“, podržane od strane opštine Mali Zvornik.

Edukacijom na temu aktuelnog svetskog problema, u osnovnim školama „Braća Ribar“ Donja Borina, „Stevan Filipović“ Radalj i „Branko Radičević“ Mali Zvornik, obuhvaćeno je 85 učenika, uzrasta do 10 godina, koji su na ovaj način, tokom dva školska časa, bili u prilici da saznaju brojne važne činjenice zbog kojih su plastične kese veliki ekološki i pejzažni problem.

Nakon uvodne prezentacije o štetnosti koju je prouzrokovala višedecenijska praksa jednokratnog korišćenja plastičnih kesa, pri svakodnevnoj nabavci namirnica za domaćinstvo, mališanima je simboličnim cepanjem najlon kese na jasan način prikazano da se ona u prirodi veoma teško razgrađuje i da je kao takva opasna za celokupan živi svet.

Usledila je interaktivna kreativna igra „Ekološka azbuka“, tokom koje su učenici osmišljavali, pisali i prezentovali ekološke poruke, koje će nakon kampanje biti predstavljene na panoima u holovima škola, odakle će svakodnevno podsećati na značaj brige o životnoj sredini.

Na kraju radionica učenicima je predstavljena i uručena publikacija za decu, koju je Udruženje „Eko Drina“ izradilo u okviru kampanje „Promenimo navike – stop plastičnim kesama!“, kao i po jedna platnena torba, sa zanimljivim ekološkim porukama, koja pri kupovini i nošenju stvari treba da zameni najlon kesu.

Prema rečima Tijane Trifunović, jedne od edukatorki na prošlonedeljnim ekološkim radionicama za osnovce u Malom Zvorniku, aktivnosti u okviru kampanje protiv upotrebe plastičnih kesa usmerene su u najvećoj meri na učenje i motivaciju dece da menjaju navike kod sebe i svojih roditelja, ali i na podsticanje odraslih da smanje upotrebu plastičnih kesa i pri kupovini namirnica koriste platnenu, papirnu ili drugu biorazgradivu vrećicu.

– Potrebe naše lokalne zajednice jesu da se minimizira ova vrsta plutajućeg otpada, koji se prilično lako prenosi vetrom ili izlivanjem vodotokova pored puteva, u dvorišta, na atraktivne lokacije za ljubitelje prirode, što veoma šteti celokupnom ambijentu – rekla je Trifunović, ističući da je kampanju koja treba da pomogne u smanjenju nastanka ovog otpada podržala opština Mali Zvornik, u okviru ovogodišnjeg javnog poziva za sufinansiranje projekta od javnog interesa.

Ona je poručila da je misija Udruženja “Eko Drina” da doprinese da deca u opštini Mali Zvornik odrastu u osobe koje će imati razvijenu svest o ekološkim vrednostima i adekvatno se brinuti o životnoj sredini, napominjući da su za prošlonedeljne radionice u školama učenici četvrtog razreda izabrani kao ciljna grupa najinteresantnija za dodatnu edukaciju i rano usvajanje ispravnih ekoloških navika.

(Mačva Sky Info)