Konferencija za novinare SNS

BIRMANČEVIĆ: Šapčani čekaju rešenje afera gradskih vlasti, pozivam Zelenovića i Petrovića na TV duel

Šabačka javnost još uvek čeka konačnu reč Višeg suda na oslobađajuću presudu gradonačelniku Nebojši Zelenoviću za zloupotrebu 5 miliona evra budžetskih para iz 2015. godine. Ukoliko se sud ne oglasi, predmet će zastariti, a to će biti direktan šamar svim građanima koji s nestrpljenjem čekaju da istina izađe na videlo, rekao je poverenik GO SNS u Šapcu i narodni poslanik dr Boban Birmančević.

– Pritom, ne postavljamo pitanje šta će biti u presudi niti utičemo na presudu, samo tražimo, zarad istine, zarad građana Šapca, a naravno i cele Srbije, u fokusu je zloupotreba od 5 miliona evra. Samo nas zanima kada će biti donesena presuda, da se ne desi da ceo predmet zastari, što bi bio šamar istini i svima onima koji misle dobro Srbiji – rekao je Birmančević.

Poslanik je pozvao nadležne organe da ubrzaju proces oko 72 stana koja su u vlasništvu grada Šapca, za koje je državni revizor pronašao niz nepravilnosti, i rekao da se gradski čelnici poigravaju parama poreskih obveznika i da je u ovom slučaju oštećena gradska kasa.

– Po evidenciji od 31. 12. 2015. godine ne postoji niti jedan dokument u kojem su ti stanovi pobrojani, u kojem piše ko živi u tih 72 stana i na koji način su dodeljeni, da li iko plaća porez na njih, i ko su oni koji su sebi dali za pravo da te stanove podele, i da od tih stanova budžet grada Šapca ne vidi ni jedan dinar za zakup, porez, za bilo koji drugi vid plaćanja nadoknade za korišćenje 72 stana – rekao je Birmančević. 

Pošto SNS nije dobila odgovor od gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i Dušana Petrovića, Birmančević je ponovo pozvao lidere grada na TV duel, kako bi se konačno saznalo ko laže a ko govori istinu.

– I ovog puta postavljam pitanje kada će Nebojša Zelenović i Dušan Petrović izaći na TV duel, na bilo kojoj televiziji, bilo ko da postavlja pitanja, da vodi bilo ko, sa samo jednim akcentom, a to je istina. Da li istinu u gradu Šapcu govore članovi SNS ili govore Nebojša Zelenović i Dušan Petrović. Da li je istina da je kupovinu glasova radio aktivista Dušana Petrovića i Nebojše Zelenovića ili aktivista SNS? Da li je istina da od 2,7 milijardi obećanih investicija u 2016. godini nije urađena ni započeta niti jedna investicija? Da li je istina da je neko zloupotrebio 5 miliona evra? – upitao se Birmančević. 

Na pitanje novinara dokle je budžetska inspekcija stigla sa radom u gradskoj upravi i kada će biti gotovi rezultati, šabački naprednjaci su rekli da se finalni izveštaj sa relevantnim podacima očekuje za nedelju dana. Na konferenciji se čulo da od 2015. godine do danas u gradskoj upravi i šabačkim javnim preduzećima nije zaposleno ni jedno lice u skladu sa zakonom i odobrenjem komisije Vlade Srbije. Birmančević je podsetio da je budžetska komisija u kontrolu došla po njegovom pozivu, te da očekuje da će ga inspektori iz Ministarstva finansija po završetku rada obavestiti koliko je budžet grada ovog puta pretrpeo oštećenja.

Pogledajte prilog:

(Mačva Sky Info)