Zaštita

VAKCINE PROTIV GRIPA NOĆAS STIGLE U SRBIJU: Vakcinacija počinje od ponedeljka, ima 240.000 doza

Kamioni sa više od 240.000 doza vakcine protiv gripa, koju su nabavili Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, stigli su noćas i tokom jutra u Srbiju.

Narednih dana Institut Torlak organizovaće raspodelu vakcina po domovima zdravlja, a vakcinacija počinje od ponedeljka.

 

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ dr Verica Jovanović kaže da je država obezbedila dovoljne količina besplatnih vakcina i da bi trebalo da se vakcinišu sve rizične grupe, pre svega hronični bolesnici i stariji od 65 godina.

– Jako je važno da to budu i trudnice i hronični bolesnici koji imaju kardiovaskularna oboljenja, metaboličke poremećaje, dijabetes, zatim svi oni koji se nalaze u riziku a stariji su od šest meseci – rekla je Jovanović.

Vakcine su trovalentne, odnosno, sadrže tri soja virusa gripa.

Jovanović napominje da je reč o sojevima koji su se pojavljivali i prethodnih sezona, i da ih sadrže vakcine koje se primenjuju globalno.

– To su sojevi AH1N1, AH2N3 i soj B. Takođe, želim da podsetim da se radi o inaktivisanoj vakcini i da je potrebno dve do tri nedelje od primanja da bi se postigla zaštita – objasnila je direktorka „Batuta“.

 

Ona je ukazala da se svake godine potroši više od 90 odsto nabavljenih količina i apelovala da građani već od sledeće nedelje posete domove zdravlja i da se vakcinišu. 

(Mačva Sky Info, Kurir)