Uskoro počinje izgradnja

LOZNICA SE GRADI: Gradonačelnik Vidoje Petrović predstavio značajne projekte

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović predstavio je više projekata iz oblasti privredne, putne, komunalne, energetske, i zdravstvene infrastrukture koji su realizovani u ovoj godini i sve koji će biti okončani do kraja tekućeg leta.

Kako je rekao, Loznica je dobila investitora koji će u prvoj fazi, prema sadašnjem biznis planu, investirati sto miliona evra i uposliti  hiljadu radnika.

– Kompanija Mint želi da investira u Loznicu ne samo kroz ovu fabriku već i kroz biznis hotel sa najmanje sto soba, odnosno apartmana koji bi trebalo da počne i bude završen uporedo sa izgradnjom nove fabrike – izjavio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, podsećajući da se odmaklo i u pripremi izgradnje brzog puta Loznica-Šabac u šta će biti uloženo oko 120 miliona evra. On je istakao da su do sada ogromna sredstva usmerena ka Loznici ali i to da je do sada urađeno nešto manje od 20 kilometara savremenih kolovoza javnih puteva na području grada iz gradske kase.

– Železnička ulica je koštala oko 29 miliona dinara, sanacija klizišta na valjevskom putu oko deset, za oko 20 kilometara puteva iz budžeta izdvojeno je  oko 80 miliona dinara – podsetio je Petrović i dodao da je u toku uređenje Ulice Svetog Save koje se finansira zajedno sa republikom sa 81 milion, kao i ulaz u Banju Koviljaču koji finansira Vlada Srbije sa 70 miliona dinara.

– Za modernizaciju i izgradnju puteva u ovoj godini obezbeđeno je 357 miliona dinara, bez brzog puta. Za energetsku infrastrukturu do kraja godine biće investirano više od 1,1 milijarde dinara, u zdravstvo, Dom zdravlja i Opštu bolnicu ukupno 499 miliona, kao i u  u Specijalnoj bolnici u Banji Koviljači, gde je vlada dala skoro 240 miliona  Samo za zdravstvo obezbeđeno je milijardu i 850 miliona dinara. Tu su ulaganja u škole, a za izradu planske dokumentacije grad je iz budžeta izdvojio 61 milion dinara. Ukupna vrednost završenih i planiranih aktivnosti, bez brzog puta, je 34,5 miliona evra.

Odgovarajući na pitanja novinara vezana za novog investitora on je objasnio da je ugovorni sporazum otišao na usvajanje u vladu i da ostaje da Kinezi dostave konačan biznis plan posle čega sledi potpisivanje konačnog ugovora.

– Oni se odmah posle toga uvode u posed parcele. U pitanju su nedelje kada će započeti izgradnju jer i njima se žuri. Naredne sedmice imaćemo tematsku sednicu Skupštine grada i doneti odgovarajuće odluke koje treba da idu u tom smeru – potvrdio je Vidoje Petrović.

(Mačva Sky Info)