Projekat Biseri Bogatića

MAČVA KAKVA JE NEKAD BILA: Etno park Sovljak – ovako je živela patrijarhalna porodica u doba Janka Veselinovića (VIDEO)

Optšina Bogatić obiluje prirodnim bogatstvima, kulturno-istorijskom baštinom i prelepim manifestacijama koje su nepravedno zapostavljene u turističkoj ponudi Srbije. Portal Mačva Sky Info pokrenuo je projekat Biseri Bogatića kako bi upoznao javnost Srbije i Mačve sa potencijalima koje ova opština nudi i kojima može da se ponosi.

Danas vas vodimo u Etno park Sovljak. Ovo je etno kompleks kojim je od prošlosti otrgnut delić Mačve, autentično dvorište sa okućnicom staro više od 100 godina.

Nalazi se u zapadnom delu Mačve, na putu Bogatić-Crna Bara. Formiran je 1971. godine na površini od 2 hektara, sa autentičnim prikazom izvorne narodne arhitekture i celokupnom unutrašnjom opremom i proizvodima narodne radinosti.

Iz raskošne vegetacije ističe se stoletna lipa sa krošnjom od preko 30 metara.

Tu je i čardak čiji je gornji deo bio namenjen za skladištenje i sušenje kukuruza, dok je zidani donji deo imao ulogu ostave gde su se čuvali zimnica, rakija, vino i jabukovača, koja je nekad bila najznačajnije piće u Mačvi.

Praznična seoska atmosfera mačvanske svadbe u okviru manifestacije Hajdučke večeri, koja se održava u etno-parku, privlači veliki broj posetilaca, kako iz regiona, tako i iz okolnih gradova.

Etno park Sovljak kao istorijsko-etnografska celina muzeološki je opremljena tako da predstavlja ambijent seoske patrijarhalne porodice u Mačvi iz vremena Janka Veselinovića, i kao takav turistima pruža priliku za upoznavanje tradicije ovog kraja.

Pogledajte prilog:

Projekat „Biseri Bogatića“ sufinansirala je opština Bogatić.

(Mačva Sky Info)