Krupanj - svetionik kulture

U SLAVU RIBNIKARA, HEROJA SRBIJE I RAĐEVINE: Biblioteka POLITIKA je simbol kulturnog života i PONOS KRUPNJA

Biblioteka „Politika“ najvažnija je kulturna ustanova u opštini Krupanj i nosilac kulturnog života u ovom gradu, opštini, ali i u celom regionu.

Ona se nalazi u zgradi nekadašnjeg Doma kulture podignutoj u periodu od 1978. do 1982. godine. Ovo je bio poklon novinske kuće „Politika“, u znak sećanja na braću Ribnikar, osnivače Politike, koji su smrtno ranjeni na Mačkovom kamenu, a sahranjeni u Rađevini.

Danas, centar kulturnih dešavanja u Krupnju je upravo Dom kulture Biblioteka „Politika“, koji svojim izgledom i uređenjem krasi centar ovog mesta.

 

Objekat raspolaže prostorom u kojem se odvijaju kulturni sadržaji – izložbe, književne večeri, sajmovi, revije. Stanovnici Krupnja ovde rado provode vreme i kada se prikazuju filmovi i pozorišne predstave.

Zdanje je delo arhitekte Ivana Antića, a raspolaže pozorišnom dvoranom, galerijom, malom salom, ateljeom, bibliotekom i kancelarijskim prostorijama.

Inače, osnivanje čitaonice u Krupnju vezano je za 1868. godinu, kada je krupanjski učitelj izjavio: “Na Svetog Savu osnovasmo čitaonicu”. Tada su mnogi kmetovi i seljaci poželeli da budu članovi.

Upisano je čak 50 članova, a čitaonicu su nazvali “Zadruga rađevska”. U velikoj poplavi 1912. godine uništen je veliki broj knjiga. U Prvom svetskom ratu čitaonica u Krupnju opet je stradala, da bi ponovo bila obnovljena 28. maja 1922. godine, ali u staroj i trošnoj zgradi.

Zahvaljujući poznatom šabačkom profesoru, Žiki Popoviću, i novinaru “Politike”, Dragoljubu Jovanoviću, započeto je prikupljanje priloga za podizanje nove zgrade biblioteke. Krajem 1932. godine završena je izgradnja jednospratne zgrade koja je bila sva u mermeru iz sela Kržave kraj Krupnja.

Posle rata čitaonica je ponovo obnovljena pod nazivom “Narodna čitaonica i biblioteka”. Ova ustanova menjala je svoje sedište po zgradama (Zadružni dom, zgrada SDK, Opština, Stara apoteka) sve do 1980. godine kada je otvoren Dom kulture “Politika”.

Od 1996. godine biblioteka deluje kao samostalna ustanova, ali radi kao Dom kulture tako što joj je primarna delatnost bibliotekačka, a ostale kulturne aktivnosti zastupljene su preko sekcija Biblioteke.

Ovaj tekst je deo projekta „Krupanj – svetionik Kulture“ koji je sufinansirala Opština Krupanj.

(Mačva Sky Info)