Slava herojima

STAZAMA PETE KOZARAČKE BRIGADE: Veterani NOB obišli spomen obeležja oslobodilačkih ratova Srbije u Podrinju!

Mesto prelaska Narodnooslobodilačke vojske preko reke Drine u Drugom svetskom ratu, prilikom borbi za oslobođenje današnje teritorije opštine Mali Zvornik, u selu Budišić proteklog vikenda obišli su članovi Udruženja Kozarčana iz Beograda i Odbora veterana graditelja Beograda, koji su posetu upriličili u okviru dvodnevnog putovanja, simbolično nazvanog „Pohod na Podrinje“.

Evocirajući uspomene iz vremena borbe protiv nemačke okupacije i neposredno nakon toga, posetioci su obišli i hidroelektranu u Malom Zvorniku, prvu hidrocentralu na Drini sagrađenu u posleratnoj Jugoslaviji.

Za prijem delegacije navedenih udruženja, među kojima je bilo i nekoliko veterana Narodnooslobodilačke borbe, koji su živi svedoci događaja u Podrinju od pre 74 godine, pobrinuli su se zaposleni u Opštinskoj upravi Mali Zvornik, koji su, u saradnji sa bibliotekom i lokalnim udruženjima građana, organizovali prigodan doček i boravak gostiju.

Prema istorijskim činjenicama, najveći deo područja sadašnje opštine Mali Zvornik oslobođen je 17. septembra 1944. godine, a zaslužne za to bile su upravo jedinice Pete kozaračke brigade, iz sastava 11. krajiške divizije, tadašnje Narodnooslobodilačke vojske.

Čuvajući uspomenu na taj događaj Mali Zvornik 17. septembar već dugi niz godina obeležava i slavi kao Dan opštine.

Krećući se borbenim putevima Pete kozaračke brigade, kojim su njeni pripadnici prošli septembra 1944. godine, oslobađajući Podrinje od nemačke okupacije, učesnici putovanja, u petak i subotu, 21. i 22. septembra, obišli su većinu spomen obeležja iz oslobodilačkih ratova Srbije i muzeja u Malom Zvorniku, Krupnju i Loznici, gde su u čast žrtvama ratova položili cveće.

Osim navedenih mesta u Malom Zvorniku, gosti iz Beograda posetili su muzejske i spomen komplekse u Tekerišu, Beloj Crkvi, Stolicama, na Mišaru, Gučevu, Soko Gradu i prisustvovali Svečanoj sednici Skupštine opštine Krupanj, povodom Dana opštine.

(Mačva Sky Info)