Konferecnija za novinare

NAPREDNJACI OŠTRI: Erupcija afera gradske vlasti u Šapcu, uskoro kraj 18-godišnjih laži i obmana

Da će „jedini bastion slobode u Srbiji“, kako to za sebe ume da kaže šabačka vlast, uskoro pasti, govori izveštaj budžetske inspekcije, ali i erupcija najnovijih afera koje su isplivale na površinu, upozorili su naprednjaci iz Šapca.

Narodni poslanik SNS dr Boban Birmančević danas je javno poručio gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću, ali i predstavnicima opština Čajetina i Paraćin, da na novembarskom obraćanju u Strazburu javno kažu kakve sve zloupotrebe trpe građani ova tri grada, a sve, naveo je, zbog ubiranja sočnih plodova sumnjivog rada, zarad sopstvenih interesa.

– Direktno postavljam pitanje gradonačelniku Šapca, predsednicima opština Čajetina i Paraćin, a sve u svetlu jučerašnje konferencije za medije na kojoj su oni izneli niz neistina, a problem je što se te neistine iznose i šire, ne samo u Srbiji. Oni su se u nameri da što više oblate i SNS i Vladu Srbije i naravno predsednika Aleksandra Vučića obratili Savetu Evrope. Ono što znamo mi u Šapcu, a i građani Čajetine i Paraćina, a to je da upravo oni koji postavljaju pitanje treba da odgovore na ta ista pitanja: kada će prestati da lažu građane Srbije, a sada su počeli da lažu i po Evropi. Upravo pitanje kako se menja izborna volja koju postavlja gradonačelnika Šapca je pravo pitanje za Zelenovića i njegove saradnike. Upravo je on kupovao glasove, i to ne na malo nego na veliko. Dokazano je i potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu. U toku je proces protiv Zelenovića za kupovinu glasova, indirektno, odlukom da se ne naplaćuje odnošenje smeća, i to retroaktivno, samo u periodu predizborne kampanje, od januara do kraja aprila 2016. godine, četiri meseca, odluka doneta isključivo zarad kupovine i dobijanja glasova od neopredeljenih i onih koji su se mogli kupiti na takav način. Zelenović je lagao i svoje građane, naveliko, 2015. na 2016. godinu. Obećane su investicije i izglasane na Skupštini grada. Izglasano je da će samo u 2016. godini investirati 2,5 milijarde dinara – rekao je dr Boban Birmančević. 

Njegov stranački kolega dr Slobodan Popović novinarima je saopštio i najvnoviju aferu šabačke vlasti, za koju šira javnost nije znala sve do dolaska državnog revizora, koji je u redovnoj kontroli otkrio da za 72 stana u vlasništvu Grada Šapca nema nikakve evidencije ko u njima živi i da li navodni stanari plaćaju kiriju.

– U izveštaju državnog revizora koji se odnosi na slučaj 72 stana kaže se da nije utvrđen niti naplaćivan zakup za 72 stana kojima grad raspolaže. Prevedeno, grad nije uzeo dinara za kiriju nijednog od 72 stana. Nije to sve, nije to najgore. Najgore je što ne postoji nijedan papir o evidenciji da je neko otkupio, zakupio ili bio u nekom odnosu sa stanom koji je u posedu Grada – rekao je Popović. 

Republički poslanik SNS iz Šapca Blaža Knežević rekao je da je nedavna poseta šabačke delegacije opštini Peć u stvari bila uzvratna, što je mnoge Šapčane iznenadilo. On je poručio da se vladajuća garnitura ovim činom poigrava sa kredibilitetom Kosova, ali i sa svojim sugrađanima.

– Ništa ne može da ostane tajna, pa ni izjave Zelenovića kad je otišao u uzvratnu posetu opštini Peć. Tako u jednoj izjavi Zelenović kaže da „kada raščistimo nevažne stvari i nebitne teme ne postoji nijedna prepreka da počnemo da pričamo kako da zaradimo više“. Postavljam pitanje Zelenoviću da li je mislio da su stradanje, patnja i golgota kroz koje prolazi srpski narod na Kosovu i Metohiji, kako je rekao, nevažna stvar i nebitna tema koju treba raščistiti, i da mu je najbitnija tema, kako je rekao, zarada. Takođe je rekao još nešto i uvredio sve građane Šapca, a to je da smo mi, kao Grad Šabac, i Skupština opštine Peć generalno slični u političkom smislu. Citiram, „mi smo jedan od retkih opozicionih gradova u Srbiji, kao što je Peć na Kosovu“. To je izjava gradonačelnika Nebojše Zelenovića kada je bio u poseti Peći. Pečat svemu tome je dao na tamošnjem sastanku, kada je sa svojom svitom dao potpuni legitimitet tzv. nezavisnoj državi Kosovo, sedeći pod njihovom zastavom – rekao je Knežević.

Na konferenciji se čulo da šabačka SNS neće pasti na provokacije gradonačelnika Nebojše Zelenovića koji je na prethodnoj sednici Skupštine Grada Šapca najavio i tužbe odbornicima SNS.

– Ja imam pravo da pitam, imam pravo na svoje mišljenje. Oni imaju pravo da tuže, da prete. Mi smo tu da nastavimo da se borimo, da kažemo svoje mišljenje, svoje stavove, da se suprotstavimo u tim stavovima. Ja sam siguran da su namere dobre, sa naše strane, da hoćemo da ovaj grad bude bolji, u svakom segmentu. Neće nas zaustaviti te sudske prijave, sudski procesi, ići ćemo dalje, pa ćemo se boriti  – rekao je dr Slobodan Popović.  

Budžetska inspekcija uskoro privodi kraju svoju posetu Gradskoj upravi Šapca. Ovdašnji naprednjaci su istakli da će i ova kontrola iznedriti nove nezakonitosti, koje će, sigurni su, okončati 18-godišnje obmane i laži šabačkih vlastodržaca, predvođenih strankom Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića.

Pogledajte celu konferenciju za novinare:

(Mačva Sky Info/KCN)