Zbog globalnog zagrevanja požari i poplave biće sve češći

PROJEKAT „ZELENI VLADIMIRCI“: Klimatske promene GLOBALNA „BOLEST“ 21. veka sa velikim posledicama i na lokalu

Klimatske promene uzrokovane su globalnim zagrevanjem, odnosno povećanjem proseka ukupne temperature naše planete. Kao rezultat povećanja temperature na Zemlji javljaju se promene u količini padavina i nivou mora koje u velikoj meri utiču na živi svet.

Do početka industrijske revolucije, klima se menjala kao rezultat promena prirodnih okolnosti. Danas, međutim, termin klimatske promene koristimo kada govorimo o promenama klime koje se događaju od početka dvadesetkog veka, a nastale su kao rezultat čovekovih aktivnosti.

Ugljen dioksid (CO2), gas koji se oslobađa sagorevanjem uglja, nafte, naftnih derivata i gasa, najznačajnije utiče na globalno zagrevanje. Oko 25 milijardi tona ugljen-dioksida ispusti se u atmosferu svakog dana, 800 tona svake sekunde.

Klimatske promene utiču na mnogo ekonomskih sektora uključujući šumarstvo, poljoprivredu, turizam… Poslednjih godina obilne padavine dovele su do razarajućih poplava, kako u Evropi tako i kod nas. Prema rečima stručnjaka, poplave, suše i požari biće sve češći, očekuje se i rast temperature za jedan stepen, što će uticati na promene klime u narednih 30 godina.

Sve ovo dovešće do netsanka šuma, a poljoprivredni prinosi biće prepolovljeni. Ovi podaci ni malo nisu ohrabrujući, s obzirom da je Srbija
zemlja poljoprivrede i da čak oko 70 odsto ukupne teritorije naše zemlje čini poljoprivredno zemljište (30 odsto je pod šumama), samim tim većina stanovništva živi od poljoprivrtede. U okviru projekta Zeleni Vladimirci želimo da povćamo nivo znanja i informisanosti kod stanovništa, a naročito što je naša opština usmerena na poljoprivredu.

Iz Ministartsva zaštite životne sredine za portal Mačva Sky Info kažu da upravo zbog uticaja klimatskih promena na stanje životne sredine, kao i svakodnevni život građana, neophodno je pravovremeno informisanje, kako javnosti, tako i stanovništva. Ističu da svi možemo
doprineti smanjenju klimatskih promena, što je i cilj našeg projekta.

Ono što bi svaki pojedinac trebalo da ima na umu, to je da su klimatske promene jednim delom nastale neodgovornim ponašanjem čoveka prema svojoj životnoj sredini i Planeti, i da svako od nas, promenom svojih navika, može doprineti smanjenju klimatskih promena, ili bar ublažavanju njihovih posledica – kažu u ministarstvu.

Kada govorimo o opštini Vladimirci, čak 81 odsto je poljoprivredno zemljište. Poljoprivreda u ovom kraju je veoma raznolika, a dominiraju ratarstvo, stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo. Obradivo zemljište u kod nas zauzima 27.298 hektara, a od ukupnog broja stanovnika, preko 95% se bavi poljoprivredom.

Podsetimo, kada su 2014. godine Srbiju zahvatile stravične poplave, opština Vladimirci je pretrpela velike štete. Stradale su kuće, čitava domaćinstva, a ljudi koji mahom ovde žive od poljoprivrede, ostali su bez ičega. Voda je uništila sve useve, a meštani kažu da se i dalje nisu oporavili od ove katastrofe.

Od ratarskih kultura u Vladimircima, najzastupljenije su pšenica, čija godišnja proizvodnja iznosi 15.000 tona, i kukuruz čija godišnja proizvodnja iznosi 35.000 tona.

Na teritoriji Vladimiraca voćnjaci čine 10 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta na kojem se gaji uglavnom jagodičasto voće i šljiva koja daje godišnji prinos od 15.000 tona i trenutno ima oko 360.000 stabala šljive Požegače. U voćarskoj proizvodnji, kulture se mogu smatrati organski zdravom hranom jer se uglavnom ne tretiraju zaštitnim sredstvima.

 

Zastupljeni su govedarstvo (2500 junadi u tovu i 7500 muznih krava), svinjarstvo (3500 tovnih svinja i 8000 krmača) i ovčarstvo (7500 grla) kroz proizvodnju mesa i mleka.

Zeleni Vladimrici u brojkama: 
22.732 hektara čine oranice i bašte
1.920 hektara čine voćnjaci
1.548 hektara čine livade
70 hektara čine vinograd
15% poljoprivrednih površina čini krmno bilje sa livadama

Ovaj tekst je deo projekta Zeleni Vladimirci, koji je sufinansirala Opština Vladimirci. 

(Mačva Sky Info)