Ovo morate videti

MUZEJSKI KOMPLEKS U KRUPNJU: Spektakularna postavka jedinstvena u Srbiji i na Balkanu! (FOTO)

Putovanje u Krupanj je pre svega je putovanje u prošlost, jer ovaj grad ima veoma bogatu istoriju, što se može videti po brojnim kulturno istorijskim spomenicima koje srećemo na svakom koraku. 

Arheološki ostaci, u vidu ostataka keramike i jedne sekire od lakog belog kamena, ukazuju da je ova teritorija naseljavana još u neolitu, dok ostatak objekta poznatiji kao Vila Rustika pokazuje da su je naseljavali i Rimljani.

Krupanj je od Beograda udaljen nekih 150 kilometara, a meštani će svakog ko poseti ovu optšinu, prvo poslati u Dobri Potok. Čuveni muzejski kompleks udaljen je svega kilometar od centra. 

 

Dobri Potok je na  nekih 280 metara nadmorske visine i već pri ulasku u kompleks, posetioci se oduševljavaju pogledom i čsitim vazduhom.

Ova lokacija je interesantna zbog svoje stare drvene crkve, posvećene uspenju presvete Bogorodice, kraj koje se nalazi prastaro groblje sa neobičnim kamenim nadgrobnim spomenicima, i zbog malog etno-muzejskog kompleksa sačinjenog od drvenih kućica podignutih u tradicionalnom stilu.

U njima su smešteni muzej enterijera, etnografski muzej, prirodnjački muzej, muzej svetosavske dece, muzej pčelarstva, starih zanata, muzej lovstva…

Najveće zasluge za stavaranje muzejskog kompleksa pripadaju starešini ovog hrama svešteniku Aleksandru Đurđevu, protojereju stavroforu.

 – Crkva Dobri potok je najstarija i prva krupanjska crkva. Prvi put se pominje 1528. godine, više puta je spaljena i obnovljena. Ovo kod nas jedinstven crkveni park u Srbiji koji ima riznicu muzeja i crkvu. Na spratu sale se nalazi muzej enterijera, a u sali je stalna galerija i stalna postavka slika. Zaista je prelepo doći ovde. Ljudi uživaju u prirodi i muzejima – kaže za Mačva Sky Info sveštenik Đurđev. 

On podseća da je tokom proteklih vekova, više puta crkva teško oštećena, ali da je uspela da sačuva svoj originalni izgled.

Sadržaj je deo projekta „Krupanj – svetionik kulture“ koji je sufinansirala opština Krupanj.

(Mačva Sky Info)