Kulturni događaj

MLADI UMETNIK DEJAN KRSTIĆ IZ MALOG ZVORNIKA u Užicu održao treću samostalnu izložbu slika pod nazivom BELEŠKE

 

Treća samostalna izložba slika Malozvorničanina Dejana Krstića, pod nazivom „Beleške“, održana je u Užicu, u galeriji “Reflekter”, od 04. do 15. avgusta tekuće godine.

Tokom najnovije desetodnevne prezentacije radova mladog slikara, za koju je, kao i prethodna dva puta, vladalo veliko interesovanje publike, ljubitelji likovne umetnosti bili su u prilici da vide najnovija dela ovog  umetnika, kao i pojedine radove nastale u nekim ranijim fazama njegovog rada.

Prema rečima autora, u okviru izložbe „Beleške“ publici su prikazani radovi nastali iz preispitivanja ideje slobode i njenog značaja za individuu.

– Počevši od iskustva pojedinca, moje istraživanje se bavi preispitivanjem koje vodi ka opštem zaključku. U ovom kontekstu beleška nije samo vid brze opservacije. Ona je deo slagalice koja daje širu sliku ne samo o pojedincu ili grupi već i o samom društvu – ispričao je nakon izložbe slikar Dejan Krstić.

On je naveo da su radovi, koje je publika u Užicu mogla da vidi, najčešće realizovani u vidu portreta, koji tradicionalno ne predstavljaju samo faktičku, likovnu mapu lica, već podrazumevaju i psihološku analizu modela, kao i uvid u pitanje identiteta.

Krstić je objasnio da samim tim pojam portreta postaje fleksibilan i može se gledati kao šire polje istraživanja.

– U procesu analize, odnosno crtanja modela koriste se i metodi psihoanalitičkog sistematskog pristupa, koji znatno doprinosi ličnojinterakciji sa modelom. Putem ovog istraživanja i beleženja, ispituju se granice ličnog, privatnog, bazičnog stava pojedinca i njegova modifikacija u komunikaciji sa opštim, univerzalnim i društveno prihvaćenim norama – rekao je Krstić i dodao da je, radeći na osnovu fotografskog priloga, svoje radove realizovao u vidu kombinacije tradicionalnih crtačkih i slikarskih tehnika.

Slikar Dejan Krstić, rođen je 1994. godine u Loznici. Završio je osnovne akademske studije na departmanu likovnih umetnosti, studijski program slikarstvo, u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić. Trenutno pohađa master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u okviru studijskog programa crtanje, pod mentorstvom prof. Višnje Petrović.

Mladi umetnik Krstić učestvovao je na više grupnih i samostalnih izložbi, a sledeća koju planira mogla bi da bude odražana u septembru u Malom Zvorniku. Svoje radove sugrađanima umetnik planira da prezentuje povodom obeležavanja 17. septembra, Dana opštine Mali Zvornik.

(Mačva Sky Info)