Ugovor sa Ministarstvom

ZA KRUPANJ PUN TURISTA: Rekonstrukcija i dogradnja SPOMEN KOMPLEKSA STOLICE

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u četvrtak 19. jula 2018.godine, potpisan je ugovor između Ministarstva i Turističko sportske organizacije opštine Krupanj o dodeli sredstava koje opredeljuje Ministarstvo, a u okviru Programa dodele sredstava za projekte razvoja turizma u 2018.godini.

Uz prisustvo državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija dr Miroslava Kneževića, predsednika opštine Krupanj Ivana Isailovića i direktora Turističko-sportske organizacije Aleksandar Petrovića potpisan je ugovor, između Ministarsva i Turističko sportske organizacije, u vrednosti od 12 miliona dinara, predviđenih za sanaciju i dogradnju objekta na Stolicama.

Period realizacije je 12 meseci, a posle toga ovaj objekat će dobiti novu namenu. Biće to savremeni objekat, koji će imati postavku kulturno-istorijskog nasleđa, smeštajne kapacitete i ugostiteljski objekat.

Ovakav jedan centar biće pogodan za organizovanje različitih umetničkih kolonija, seminara, edukativnih treninga i sličnih sadržaja, a sve u cilju stvaranja novog turističkog proizvoda i razvoja turizma na teritoriji opštine Krupanj.

Da podsetimo da su „Stolice“ muzejski kompleks, posvećen događajima iz II Svetskog rata. Udaljen je 6 km od Krupnja. U „Stolicama“ je održano vojno – političko savetovanje rukovodstva Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP), održano 26. Septembra 1941. godine.

Kompleks se nalazi pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, a okolina muzejskog kompleksa je zaštićeno prirodno dobro.

Na ovom mestu je 26. septembra 1941. godine, u jednoj od zgrada koja je pripadala Zajačkom rudniku, održano savetovanje u Stolicama. Savetovanju su prisustvovali Josip Broz Tito, Ivan Milutinović, Ivo Lola Ribar, Aleksandar Ranković, Rade Končar, Svetozar Vukmanović – Tempo, Filip Kljajić – Fića, Koča Popović.

Na savetovanju su donete istorijske odluke o daljem razvoju oružanog ustanka naroda Jugoslavije protiv fašističkih okupatora: Glavni štab preimenovan je u Vrhovni, za sve borce usvojen je zajednički naziv partizani i njihova spoljna oznaka je postala crvena zvezda petokraka.

Ispred zgrade gde je održano zasedanje podignuta je spomen-bista posvećena partizanskim kuririma. Stolice su proglašene za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

(Mačva Sky Info)