Zvezda kakvu kasnije nismo imali

OVA MAČVANKA JE BILA NAJVEĆA ZVEZDA STARE JUGOSLAVIJE: Tragična priča o Sofki Nikolić (VIDEO)

Sofka Nikolić, iz Tabanovaca kod Šapca, bila je prva zvezda predratne Jugoslavije, pevačica koju su svi obožavali, fatalna za muškarce, a ženama uzor. Za njom su mnogi uzdisali, a tragedija koju je doživela toliko je preokrenula njen život da je postala neprepoznatljiva, piše portal Srbija Danas.

Sofka je jako mlada otkrila svoj talenat i odlučila da joj je muzika životni poziv, a za vrlo kratko vreme osvojila je srca mnogih.

Pred beogradskom publikom je prvi put nastupila sa 20 godina u kafani „Bumskeler“. Zarađivala je neverovatnu sumu za veče, a onda su usledili veliki hitovi poput „Cojle Manojle“ i „Kolika je Jahorina planina“. 

Ponude su se ređale, nastupala je skoro svako veče i snimila neverovatnih 55 ploča za godinu i po dana. Njne glas se čuo van granica tadašnje Jugoslavije – od Budimpešte, preko Beča i Berlina do Pariza.

Njen privatni život je bio na meti novinara koji su je pratili u stopu. Firme su organizovano dolazile na njene nastupe i trošile do zadnje pare kako bi joj platili da peva čak i po deset puta jednu te istu pesmu.

Fatalna je bila i za muškarce koji su se razvodili verujući da će biti sa njom.

Sve je ipak krenulo nizbrdo kada joj je umrla ćerka 1936. godine. Tu tragediju nikad nije prebolela, a i sama je isticala da joj je to uništilo život. Tada se povlači u Bijeljinu gde joj je živela majka. 

Početkom šeste decenije prošlog veka se vraća u Beograd gde je nastupala u kafanama, ali to je bila samo bleda senka one stare zvezde.

Umrla je u staračkom domu u Banji Koviljači 1982. godine, a jedan sokak u Bijeljini nosi njeno ime.

(Mačva Sky Info/Srbija Danas)