Bogatstvo Rađevine

KRUPANJ – SVETIONIK KULTURE, VERE, ČASNIH LJUDI: Da bi se od potopa došlo do preporoda, najviše treba VOLJE, VIZIJE i RADA

Pre samo četiri godine Krupanj se davio u poplavama. Voda je gutala kuće, automobile, puteve, mostove. Plavila je sve što je vredan narod sadio, zalivao, negovao, stvarao.

Ljudi su jedva izvukli žive glave. Poplava i klizišta udružili su se kao dva najveća zla i urotila su se protiv male opštine. Srećom, opštine koja ima dušu i silinu. Snagu da se digne, veru da može i moć da uspe.

Ulazimo u Krupanj. Gde ići prvo i šta je to što je „svetionik kulture Krupnja“?

Neće se desiti da neko da dva različita prva odgvora. Svi bi rekli u glas: „Je l’ ste bili u „Muzeju Krupnja“ kod sveštenika Ace? 

 Zaputili smo se radoznalo. 

On je protojerej – stavrofor, sveštenik Aleksandar Đurđev, starešina dobropotočkog hrama, osnivač krupanjskog muzeja, umetnik i sakupljač umetničko-istorijskih svedočanstava. Naš ljubazni domaćin, prijatan govornik i čovek koji kroz svaki opis svojih, strpljivo čekanih i pažljivo biranih eksponata, reflektuje ljubav koju prema njima oseća.
Za portal Mačva Sky Info i naš projekat „Krupanj – svetionik Kulture“ sveštenik Aleksandar kaže da je narod Rađevine pravi poštovalac ovog jedinstvenog kulturno-duhovno kompleksa. 

Hoćete li da nam kažete prvo o istoriji muzeja, kada je nastao, koliko Vam je trebalo da prikupite ovo bogatstvo?

– Bilo mi je potrebno 30 godina da se prikupe svi ovi eksponati. Ceo moj život je posvećen tome. Krupnju i Rađevini. Ta je moja sakupljačka ljubav prema istoriji i tradiciji ovog kraja. Moji eksponati su prevazišli moje mogućnosti i kada sam počeo da počeo da gradim kuću, morao sam da izgradim prostor i za tu namenu. Ovaj muzej. Međutim, stalo je ovde samo oko 4.500 eksponata, ostali deo sam morao da  poklonim Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zatim Etnografskom muzeju u Beogradu, Arhivu Šabac, raznim muzejima…

Koliko ste onda imali ukupno eksponata?

– Pa negde oko 5.000 eksponata sam poklonio nadležnim institucijama, jer nisma imao gde da smestim sve to. Problem je i u čuvanja znate, ne samo u sakupljanju.

Koliko dugo ste sakupljali?

Gotovo 30 godina je trajalo to sakupljanje i konzervacija. Morao sam sve to sam konzervirati, sam restaurirati, i sad opet treba da se izvrši konzervacija, a to je mnogo, mnogo skupo. Pre mesec i po dana je bio predsednik države i on je rekao i sam da će pomoći konzervaciju svega ovoga, pa sad čekamo modus kako ćemo to da izvedemo.

Ovde zapravo leži pravo istorijsko blago?

– To je tačno. Sad citiram predsednika države, on smatra da to nije muzej Krupnja, niti muzej Podrinja, već smatra da je to pre svega muzej Srbije.

Dakle, sve što stoji od eksponata ovde, nije usmereno samo na ovu oblast, na sam grad, nego šire?

– Usmerena je na lokalnu istoriju, ali to je deo same istorije Srbije, to ne može da se odvoji. Svi ratovi i bune i sve što je prošlo, sve to čini deo istorije i otadžbine naše.

Hoćete li izdvojiti ono na šta ste najviše ponosni ovde, da li uopšte možete neki eksponat da izdvojite kao glavni?

– Ovde svaki eksponat ima svoju priču, to ne možete da kažete sad ću da izdvojim ovo ili ono. Meni je najvažnije da je ovo otvoreno za javnost i da mnogi dolaze sa svih strana. Verujte, sada smo imali izuzetne posete i za 1. maj je bilo veoma mnogo ljudi. Sada nam je iz Beča najavljena poseta. Sveštenici će dovoditi ekskurzije, što je meni vrlo bitno, jer sam i ja sveštenik.

Šta biste izdvojili i predstavili našim čitaocima?

Praktično sam muzej se sastoji od nekoliko izložbi i prva je posvećena ustanovama, gde su prikazani rudarstvo (koja ide još od praistorije Rima, srednjeg veka), topionica koja je osnovana 1883. godine, zatim sudstvo, trgovina predstavljena iz 1838. kada smo dobili prvu modernu trgovačku radnju. Pre toga su bile sve turske kasapske radnje i ovo su ostaci od ovih trgovaca. Jer znate Krupanj, iako je veoma staro
mesto, on se 1417. godine pominje prvi put u pisanim izvorima, ali on je doživeo veliku tragediju, 1941. godine kada je nemačka kaznena ekspedicija sravnila sa zemljom celo mesto i streljala celokupno muško stanovništvo koje je zatekla.

Čitajte nastavak u sledećem delu projekta „Krupanj – svetionik kulture“

Projekat „Krupanj – svetionik Kulture“ sufinansirala je Opština Krupanj.

(Mačva Sky Info)