Opasno

OPREZ! NAJVEĆEM RIZIKU od RAKA GRLIĆA MATERICE izložene su ŽENE koje često menjaju PARTNERE

Rak grlića materice je bolest koja sve češće odnosi živote žena u zrelom dobu. Kada bi se otrkio na vreme, dok još nije u poodmakloj fazi, mogao bi da se tretira i uspešno izleči.

Zato su bavljenje prevencijom i redovni odlasci kod ginokologa neophodni, podseća dr Dragan Milošević, specijalista ginekologije i akušerstva, s kojim smo razgovarali o ovoj bolesti, u okviru projekta „Prevencija umesto lečenja“. 

Poštovani dr Miloševiću, kada se najčešće javlja rak grlića materice kod žena?

Najčešće oboljevaju žene između 40 i 55 godina. Ali je u poslednje vreme sve češći broj mladih žena sa ovom bolešću. Najvećem riziku izložene su žene koje su u polne odnose stupile pre 16. godine, žene i devojke koje često menjaju partnere, osobe sa HPV infekcijom.

 

Kakve simptome daje karcinom grlića materice?

Premaligne promene i rak grlića u početnoj fazi ne daju nikakve simptome, a kada se bolest razvije, javljaju se sledeće tegobe: uporan sukrvičav vaginalni iscedak, koji nije povezan sa manstruacijom, pojačana vaginalna sekrecija neprijatnog mirisa, bol u donjem stomaku, kao i bol pri polnom odnosu, ali mogu biti i nespecifični simptomi. 

 

Kako se leči ova bolest?

Lečenje je operativno kada se bolest otkrije na vreme, a može biti i zračna i hemioterapija. Redovni pregledi imaju za cilj da lekari promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone. S tim ciljem Republika Srbija započela je organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je besplatan za sve žene starosti od 25 do 64 godine.

Koji je vaš savet za pcijentkinje?

Jednom godišnje neophodno je uraditi PAPA test kao i kolposkopski pregled, sve žene starije od 18 godina, ako nalaz nije dobar i biopsija grlića i/ili kiretaža kanala.

(Mačva Sky Info)