PREVENCIJA UMESTO LEČENJA: SAVETI DR BRANKA VUJKOVIĆA, LEKARA IZ SLUŽBE FIZIKALNE MEDICINE I REHABILITACIJE U OPŠTOJ BOLNICI „DR LAZA K.LAZAREVIĆ“ ŠABAC

AKO HOĆETE DA SE BAVITE SPORTOM, OBAVEZNO PRVO POSETITE LEKARA!

Sport i fizička aktivnost su među najvažnijim faktorima za dobro zdravlje i dug život. Međutim, nema svaka osoba iste kapacitete i neko je spreman da podnese veće fizičko opterećenje, a nekome prijaju samo laganije vežbe.

U okviru projekta portala Mačva Sky Info „Prevencija umesto lečenja“, građanima su se obratili najeminentniji lekari Mačvanskog upravnog okruga i Srbije i davali im savete potrebne za očuvanje zdravlja.

O tome kako je najbolje postupati pre ulaska u sport, o akutnim oboljenjima koja zahtevaju trenutnu medicinsku pažnju, kao i sportskim povredama, razgovarali smo sa dr Brankom Vujkovićem, lekarom iz službe fizikalne medicine i rehabilitacije u Opštoj bolnici Laza K. Lazarević Šabac.

On je istakao da, pre nego što se osoba odluči za fizičku aktivnost, treba prvo da se konsultuje sa lekarom, da proveri vitalne funkcije, da bi bila sigurna koliki napor njeno telo može da podnese. 

 

Fizikalna terapija je primena raznih oblika fizičke energije u cilju prevencije i funkcionalnog osposobljavanja obolelih i povređenih. Povrede lokomotornog sistema najčešće se javljaju u toku sportskih aktivnosti, a kako sprečiti da do istih dođe, objašnjava naš sagovornik dr Vujković.

– Delokrug rada službe fizikalne medicine i rehabilitacije su, pored bolesti koje nastaju posledica nekretanja, i one druge, koje nastaju kao posledica neadekvatno dozirane fizičke aktivnosti. Svedoci smo da sve veći broj sportista se susreće sa sportskim povredama, koje iz više razloga znaju da budu neprijatne. Naime, sportske povrede kod osoba koje su neadekvatno pripremljene ostavljaju dugoročnije posledice, a osobe koje nisu dobile preventivni savet kako i na koji način da vežbaju, najčešće od svojih instruktora ili trenera, naprave neku ozbiljniju povredu koja ih udaljava od bavljenja tom sportskom aktivnošću – kaže dr Vujković. 

On naglašava da je veoma važno da svi sportisti, kako rekreativci, a tako, i pre svega profesionalci, moraju prilikom oporavka od sportskih povreda da ispoštuju sve principe fizikalne terapije i rehabilitacije. Najčešće se prevremeno vrate na sportski teren, i to ostavlja nesagledive posledice po njihovu karijeru.

– Osoba koja je rešila da se bavi nekim sportom, bilo rekreativnom aktivnošću, bili profesionalno, trebalo bi definitivno da obavi pregled kod kompetentnog lekara, profesionalnog zdravstvenog radnika, bilo da je to specijalista sportske medicine, ili fizikalne medicine, gde će rekreativci dobiti preporuku koji je sport najbolji za njih, sport koji neće narušiti funkcionalni status osobe, nego će ga poboljšati, a profesionalci će dobiti preporuku kako najbolje da se pripreme za neku fizičku aktivnost i kako da se oporave posle nje – kaže dr Vujković. 

On naglašava da su adekvatno dozirani pokreti i opterećenja najbolji način za prevenciju povrede i oporavak, i da je uvek preporuka adekvatno dozirati opterećenje, jer nijedan suplement, vitamin ili lek ne može prevenirati nastanak povrede.

Pogledajte naš prilog:

Ovaj prilog je sufinansirala Opština Bogatić, u okviru projekta „Prevencija umesto lečenja“.

(Mačva Sky Info)