PREVENCIJA UMESTO LEČENJA: SAVETI DR Miroslava Popovića, specijaliste urgentne medicine U OPŠTOJ BOLNICI „DR LAZA K. LAZAREVIĆ“ ŠABAC

PREPOZNAJTE RANE SIMPTOME SRČANOG I MOŽDANOG UDARA: Najvažnije je na vreme se javiti lekaru (VIDEO)

Projekat portala Mačva Sky Info „Prevencija umesto lečenja“ za cilj ima što bolje informisanje građana Mačvanskog upravnog okruga i Srbije i davanje saveta potrebnih za očuvanje zdravlja.

O tome kako je najbolje postupati kad je reč o akutnim oboljenjima koja zahtevaju trenutnu medicinsku pažnju, i kako prepoznati simptome opasnih stanja, govori dr Miroslav Popović, specijalista urgentne medicine Opšte bolnice Laza K. Lazarević u Šapcu.

Najčešća akutna stanja koja se javljaju kao posledica hronične bolesti su srčani i moždani udar. 

Dr Popović nam je otkrio kako da prepoznamo simptome i kako da izbegnemo da do njih dođe.

On kaže da su najčešća oboljenja koja se sreću na urgentnom prijemu akutni srčani udar i akutni moždani udar, komplikacije raznih metaboličkih oboljenja i razna hirurška stanja.

– Većina tih stanja može se prepoznati pravovremeno, na osnovu ranih simptoma. Svaki pojedinac bi trebalo da nauči da prepozna ove rane simptome i da se pravovremeno javi lekaru u nekom razumnom periodu, kad su simptomi blago izraženi, jer rano otkrivanje bolesti vodi do ranog izlečenja i kontrole te bolesti – kaže dr Popović. 

Kako on kaže, najčešći uzrok moždanog i srčanog udara je povezan sa povišenim krvnim pritiskom.

– Ovo se ispoljava glavoboljom, povraćanjem, lakim zamaranjem, bolovima u grudima i sličnim tegobama. Za prepoznavanje akutnog moždanog udara bitno je obratiti pažnju na uporne glavobolje, smetnje u vidu, duple slike… Kad je reč o akutnom srčanom udaru, treba obratiti pažnju na lako zamaranje, bolove u grudima koji traju duže od nekoliko desetina sekundi i najčešće ne prolaze posle uzimanja nitroglicerina, i tu su isto razni poremećaji ritma srca. Sve što pacijenta ometa u vršenju redovnih životnih aktivnosti trebalo bi da bude znak upozorenja i da ga navede da se pravovremeno obrati svom lekaru, a da redovne preglede obavi bar jednom godišnje – kaže Popović.

On naglašava da se podrazumeva redovna kontrola krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, a preporučuje da se uradi test kojim se u ranoj fazi otkriva karcinom debelog creva.

– Žene bi trebalo redovno da posećuju ginekologa, i da kontrolišu da li imaju oboljenja dojke i ginekološka oboljenja – kaže Popović.

On naglašava da je njegov savet svima koji uzimaju terapiju da je uzimaju redovno, jer samo u tom slučaju ona daje rezultate.

– Kontinuirana terapija na duže staze omogućava umanjenje simptoma bolji kvalitet života. To je njena svrha – zaključuje Popović i savetuje da ne treba da se čeka na uznapredovale simptome bolesti, kako bi se otišlo kod lekara, nego da na zdravlje treba da se misli kad je čovek zdrav. 

Pogledajte naš prilog:

(Mačva Sky Info)