PREVENCIJA UMESTO LEČENJA: SAVETI DR BRANKA VUJKOVIĆA, lekara iz Službe fizikalne medicine i rehabilitacije u Opštoj bolnici „Dr Laza K.Lazarević“ Šabac

FIZIČKA AKTIVNOST JE NAJBOLJA PREVENCIJA: Bolesti mišića i kostiju su najčešća oboljenja u Srbiji (VIDEO)

Portal Mačva Sky Info pokrenuo je projekat „Prevencija umesto lečenja“, kako bi svoje čitaoce i čitateljke što bolje informisao i pružio im informacije i savete potrebne za očuvanje zdravlja.

O fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, tegobama sa kojima se pacijenti najčešće javljaju, faktorima rizika i prevenciji stanja koja potrebuju fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, govori dr Branko Vujković, lekar iz službe fizikalne medicine i rehabilitacije Opšte bolnice Laza K. Lazarević u Šapcu.

– Fizikalna medicina i rehabilitacija su oblasti medicine koje se bave pre svega prevencijom, lečenjem i rehabilitacijom muskuloskeletnih bolesti, ali i svih onih bolesti koje remete funkcionalni status pacijenta i na direktan ili indirektan način narušavaju način života naših pacijenata – kaže dr Vujković. 

On naglašava da su definitivno najčešće tegobe su različiti tipovi bolova kako u kičmenom stubu tako i u svim zglobovima. Po tome su muskuloskeletne bolesti broj jedan u Srbiji.

– Više od 40% naših sugrađana je imalo ili ima neku od ovih tegoba. Naravno, kada tome dodamo brojne neurološke bolesti, brojne deformitete kod dece, kao i tretman osoba sa invaliditetom, jasno je koliki je obim posla naše službe – kaže dr Vujković.

Kako kaže ovaj stručnjak Šabačke bolnice, faktor rizika broj jedan je sedeći način života.

– Savremeni ljudi dugo sede i sve manje se kreću, a naš organizam je napravljen tako, pre svega mišići, a onda i kosti i zglobovi, da moramo da se krećemo, kaže on. Kada tome dodamo gojaznost, koja je prateća, to je jedan začarani krug faktora rizika koji dovodi do sve većeg oboljevanja od muskuloskeletnih bolesti. Naravno da i moderan način i tempo života sa izrazitim stresom dovodi do tegoba koje se manifestuju povećanom mišićnom napetošću – kaže Vujković. 

On je na kraju rekao da je najvažnija stvar u prevenciji ovakvih situacija kretanje.

– Mi volimo da kažemo da je pokret lep i poručujemo svim sugrađanima da ipak izdvoje jedan deo dana za fizičku aktivnost koja je pravilno dozirana – poručuje Vujković. 

Pogledajte prilog:

Ovaj prilog je sufinansirala Opština Bogatić, u okviru projekta „Prevencija umesto lečenja“.

(Mačva Sky Info)