PREVENCIJA UMESTO LEČENJA: SAVETI DR BANETA JELIĆA, SPECIJALISTE ORTOPEDSKE HIRURGIJE I TRAUMATOLOGIJE

PRVI SIMPTOM PODMUKLE BOLESTI JE ČESTO PRELOM: Pravilnim načinom života i zdravom ishranom se zaštitite od OSTEOPOROZE (VIDEO)

Jedna od najčešćih bolesti lokomotornog sistema, nevolja pogađa naše starije sugrađane, ali i sve mlađe, zbog nezdravog načina života, je osteoporoza. Nažalost, ljudi nisu dovoljno upoznati sa faktorima rizika, simptomima i načinima da se ova bolest predupredi.

U okviru projekta „Prevencija umesto  lečenja“, naše čitaoce će o osteoporozi informisati dr Bane Jelić, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije u Opštoj bolnici Laza K. Lazarević u Šapcu.
– Osteoporoza je zdravstveni problem u kojem dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega kosti postaju lomljive. One gube tvrdoću zbog nedostatka gradivnih materija i postaju sunđeraste. Koštana masa određuje tvrdoću kostiju, koja zavisi od faktora kao što su starost, pol, životne navike… A grade je soli kalcijuma, i to najviše kalcijum-hidroksiapatit. Kako bi se kalcijum apsorbovao iz creva, potreban je vitamin D. A da bi se zadržao u kostima, potreban je estrogen kod žena, a testosteron kod muškaraca – kaže dr Jelić.
On naglašava da je, kako bi se u organizmu stvorilo dovoljno vitamina D, potrebno dovoljno sunčanja, kao i zdravi bubrezi, te da se preporučuje uzimanje vitamina i suplemenata.
– Koštana masa se stvara u detinjstvu i do 25. godine života. Ne menja se u sledećih 10 godina, a od 35. godine normalno se gubi od 0,3 do 0,5 odsto koštane mase godišnje. Hormon estrogen kod žena određuje količinu koštane mase, i kako njegov nivo opada u menopauzi, kosti gube svoju tvrdoću. Estrogen faktički čuva kalcijum u kostima žene – kaže dr Jelić. 
Kod muškaraca je, međutim, kako kaže naš sagovornik, druga situacija. Kod njih testosteron čuva kalcijum, i kad njegov nivo počne da pada, počinje takozvana andropauza, i povećava se rizik za nastanak osteoporoze.
– Simptomi osteoporoze mogu godinama da budu neprimećeni. Prvi znak osteoporoze često može da bude prelom kosti. Ovde se uopšte ne radi o velikim traumama. Nije potrebna velika trauma da bi došlo do pucanja kosti koju je uhvatila osteoporoza – kaže dr Jelić. 
Kad je reč o faktorima rizika, to je pre svega menopauza kod žena, pogotovo ako je ona nastupila rano, zatim porodična anamneza pojave osteoporoze.
– Ako je majka, na primer, imala prelom kuka usled osteoporoze, to znači da su duplo uvećane šanse da potomstvo oboli od osteoporoze. Isto tako, faktori rizici su i pušenje, redovna upotreba alkohola, fizička neaktivnost, slabo opšte zdravstveno stanje i slab imunitet, zatim hronična zapaljenjska stanja, kao što je hronični glomerulonefritis, nepokretnost usled neke traume, preloma ili šloga – kaže dr Jelić. 
On upozorava da i upotreba nekih lekova može da dovede do ubrzanja procesa osteoporoze.
– Kako se izboriti sa ovim problemom? Poseban vid ishrane vezan za osteoporozu svodi se uglavnom na povećan unos hrane bogate kalcijumom, vitaminom D, hranom koja čuva dejstvo estrogena, a to su soja i preparati od soje, te dejstvo testosterona – smenke bundeve – kaže Jelić i naglašava da je veoma bitna i kontrola energetskog unosa, jer povećana telesna masa dodatno opterećuje kosti. 
On kaže i da je blaga, svakodnevna fizička aktivnost neophodna.
– Šetajte, vozite bicikl, ili idite na bazen. Savet je i da posetite svog lekara, koji će vam prepisati ciljane, ne agresivne vežbe, koje će ojačati leđne i trbušne mišiće i tako zaštititi kičmeni stub od daljeg propadanja zbog osteoporoze – zaključuje dr Jelić. 
Pogledajte naš video prilog:

Ovaj prilog je sufinansirala Opština Bogatić, u okviru projekta „Prevencija umesto lečenja“.

(Mačva Sky Info)