Intervju

NA ČELU TIMA KOJI JE PREPORODIO KRUPANJ: Ivan Isailović, predsednik opštine koja je bila sinonim za katastrofu, a danas je razvijenija i lepša nego ikada

Predsednik Opštine Krupanj Ivan Isailović na čelu je ove podrinjske opštine u veoma osetljivom trenutku: ova godina biće zapamćena po strašnim prirodnim nepogodama, velikim gubicima u sektoru poljoprivrede i štetom na infrastrukturi. Sačekale su ga i teške posledice poplava koje su zadesile Krupanj 2014. godine.

Ipak, Isailović se odgovorno i odlučno uhvatio u koštac sa svim problemima i na čelu je tima koji je, posle dužeg vremena, pokrenuo ovu opštinu u pravom smeru.

Pored obnove porušenog i uspešne borbe sa prirodnom stihijom, Isailović, inače glumac po profesiji, pokrenuo je pravi kulturni preporod u opštini. Grad je za kratko vreme postao središte pozorišnog života u regionu i ovom delu Srbije.

Gospodine Isailoviću, da podsetimo koliko je Krupanj bio pogođen poplavama 2014. godine… Da li se opština oporavila od tada i koliku štetu su naneli slučajevi od letos?

Krupanj je u poslednje tri godine bio sinonim za katastrofu. Sa razlogom. Stotine kuća bile su poplavljene, mnoge potpuno uništene, pokrenuto je nebrojeno klizišta, jalovište na Stolicama pretilo je da zagadi ekosistem, na desetine kilometara puteva i rečnih korita bilo je uništeno i na najveću žalost jedan život je izgubljen. Da nije tragičnog utapanja Velička Divljakovića, čoveka koji je žureci da pomogne ugroženim prijateljima izgubio život, mogli bismo da kažemo da je Krupanj danas bolji, razvijeniji i lepši nego pre poplava. Obnovljeni su putevi, sređena rečna korita, sprečena ekološka katastrofa na Stolicama, izgrađene kuće ljudima koji su ostali bez svojih domova, pa čak i jedan veliki turski investitor svoj biznis razvio je u Krupnju i zaposlio 150 radnika… Sve ovo urađeno je brzo i efikasno zahvaljujuci najviše jednom čoveku, koji je u Krupnju u vreme sanacije bio više od deset puta i koji je građanima sve vreme bio garant obnove. Naravno, govorim o predsedniku Srbije, Aleksandru Vučicu, bez čije pomoći i podrške ne bismo uspeli u obnovi. Sada, tri godine kasnije, u Krupnju se živi bolje, sve više novih radnih mesta se otvara, putevi se grade, obnavlja se elektromreža… Ali nismo zaboravili na moć prirode koja je kaznila našu nebrigu za prevenciju. Od tada, izgrađeno je desetak bujičnih brana koje su imale svoj prvi test ove godine. Poplava je mogla biti i snažnija od one iz 2014, palo je 70 litara kiše za samo sat vremena, ali prošli smo gotovo bez posledica zahvaljujući prevenciji.

Šta bi značilo za stanovnike opštine uvođenje novog načina odbrane od poplava, grada i suša, a da nije protivgradna odbrana? Šta mislite o projektu Ekološko regulisanje klimatskih promena?

U poslednjih godinu dana od poplava smo se uspešno odbranili, što ne možemo reći za grad, koji je u dva navrata strahovito pogodio Krupanj. Pokazalo se da protivgradne rakete nisu dovoljno efikasna zaštita i opstanak u opštini Krupanj, voćarskom kraju, zavisiće od novih tehnoligija koje će ponuditi efikasnu zaštitu od grada.

Može se reći da je Krupanj doživeo kulturni preporod, šta nedostaje da opština i u drugim oblastima doživi isti ovakav preporod?

Hvala Vam na kvalifikaciji. I ja bih rekao da je tako. Trudimo se da i ostale oblasti razvijamo, ali za mnoge od njih potrebno je vreme i, naravno, dosta novca. No, čini mi se da će uskoro i rezulati rada u turizmu biti veoma vidljivi – obnavljamo izletište Zmajevac, radimo na izradi 50 km pešačkih i biciklističkih staza, nadamo se proširivanju smeštajnih kapaciteta – Krupanj bi mogao da dobije i jedan odličan hotel… Otvaranje nivih radnih mesta sam već pomenuo, kao i 150 zaposlenih radnika. Sada ista firma zapošljava još 150 radnika, a još dva nova investitora 60, odnosno 15 radnika Takođe, lokalna putna mreža je značajno poboljšana u poslednjih godinu i po – asfaltiranje se privodi kraju pred zimu i možemo da kažemo da je postavljen apsolutni rekord u kilometraži (više od 30km asfaltiranih puteva), ali i u saradnji sa građanima – ističem da su građani uložili u asfaltiranje vise od 10 milona dinara. O svakom segmentu budžeta dogovaramo se sa građanima na zborovima i smatram da je jedino tako moguće obezbediti prosperitet, ali i odličnu arbitražu rada lokalne vlasti – uveren sam da će zadovoljstvo građana biti divna nagrada za nas u narednom periodu

(Mačva Sky Info)