Opaka bolest vreba

DANAS JE SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE: Testirajte se, u Srbiji za 32 godine registrovano 3.585 ZARAŽENIH

Danas je 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side. Ova bolest je jedna od najpodmuklijih i najtežih zaraza na svetu, i jedini način da se sa njom izborimo je da izbegavamo rizične modele ponašanja koji dovode do zaraze.

Sida se, podsetimo, ne može sprečiti vakcinom, niti izlečiti uklanjanjem HIV virusa, već se može samo usporiti proces oštećenja imunološkog sistema. Ova opaka bolest se prenosi putem krvi, polnim putem ili sa majke na dete.

Portal Mačva Sky Info, u okviru svog projekta „Prevencija umesto lečenja“, poziva sve čitaoce i čitateljke da koriste zaštitu prilikom seksualnog odnosa, da izbegavaju sve vidove rizičnog ponašanja, a sve građane da se testiraju na HIV i tako zaštite svoje zdravlje i sebi bliske osobe. 

Prenošenje bolesti putem krvi je najčešće kod narkomana koji dele istu iglu. Važno je naglasiti da se virus HIV ne prenosi putem znoja, pljuvačke, suza ili urina, niti upotrebom zajedničkih peškira, posteljine ili toaleta sa zaraženom osobom.

Najčešći način prenošenja ove zaraze je polnim putem, prilikom seksualnog odnosa bez zaštite sa osobom u čijem organizmu je prisutan virus. Posebno velika mogućnost zaraze je prilikom analnog seksa. Posebno su ugrožene promiskuitetne osobe koje se u seksualne odnose upuštaju bez zaštite (prezervativi).

Ovim putem još jednom apelujemo na sve naše čitaoce da koriste zaštitu prilikom seksualnih odnosa, pošto je reč o kocki koja nije vredna vašeg života: i samo jedan seksualni odnos bez zaštite može značiti zarazu. 

Takođe, pozivamo sve naše čitaoce i čitateljke koji su bili izloženi rizičnim modelima ponašanja da se testiraju na prisustvo virusa HIV u krvi i tako zaštite sebe i bliske osobe.

Inače, povodom Svetskog dana borbe protiv HIV, gradski zavod za javno zdravlje Beograda je pozvao građane na besplatno testiranje na HIV od 8.00 do 18.00 časova, pod parolom „Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš“.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot posetio je Vojnomedicinsku akademiju i potpisao protokol o donaciji SAD za prevenciju i kontrolu HIV/AIDS u Vojsci Srbije.

Prvi put je omogućeno besplatno testiranje tražilaca azila i migranata u centrima za smeštaj, u saradnji s Komeserijatom za izbeglice. Ove godine biće održano i testiranje i edukacija zatvorenika u 15 Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji.

Po podacima Instituta za јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milan Jovanović Batut“, od 1985. godine do 20. novembra ove godine u Srbiji je registrovano 3.585 osoba inficiranih HIV-om, od čega je 1.105 umrlo.

Agencija Ujedinjenih nacija za sidu (UNAIDS) saopštila je da se svakih 17 sekundi neko u svetu zarazi virusom HIV-a, a da je od početka epidemije, koja je proglašene 1981. godine, od side umrlo 35 miliona ljudi.

Svetski dan borbe protiv side obeležava se 1. decembra od 1988. godine, kao prilika da ljudi širom sveta iskažu podršku sugrađanima koji žive sa HIV/AIDS-om i da se sete onih koji su umrli.

Ovaj prilog je sufinansirala Opština Bogatić, u okviru projekta „Prevencija umesto lečenja“.

(Mačva Sky Info/Beta)