Dobra inicijativa

JAVNI POZIV: Traže se ideje i inovativna rešenja za BORBU protiv klimatskih promena

Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije, objavio je Javni poziv lokalnim samoupravama, javnim i privatnim preduzećima, organizacijama civilnog društva i naučno-istraživačkim institucijama, da zajednički osmisle i predlože inovativne načine za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i borbu protiv klimatskih promena, na nivou gradova i opština.

U okviru projakta „Ekološko regulisanje klimatskih promena“ portal Mačva Sky Info podržava ovu akciju Ministarstva životne sredine.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je u svom uvodnom obraćanju rekao da je Srbija posvećena postizanju ciljeva koji se odnose na ublažavanje i prilagođavanje posledicama klimatskih promena, i izgradnji društva čija privreda i razvoj bi trebalo da postanu otporni na izmenjene klimatske uslove. U postizanju ovih ciljeva veliku ulogu ima potencijal lokalnih zajednica, i uprkos pomacima, potrebno je još puno rada, ulaganja i podrške lokalnim samoupravama u Srbiji, zbog čega je Ministarstvo pokrenulo projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.  Projekat se može smatrati pionirskim poduhvatom iz više razloga, istakao je ministar.

– Putem ovog projekta prvi put se izdvajaju sredstva iz nacionalnog budžeta za finansiranje projekata u oblasti klimatskih promena, pruža se šansa da se u Srbiji pokrenu kreativne snage i nove ideje u lokalnim zajednicama, i, konačno, pokreće promena načina razmišljanja kako bi se sa kreativnošću, inovacijama i većim zalaganjem borili sa posledicama klimatskih promena u Srbiji – naglasio je.

Javni poziv objavljen u okviru ovog petogodišnjeg projekta sastoji se od dva izazova: Izazov otvorenih podataka (Open Data) i Izazov za inovativna rešenja. Cilj  prvog izazova je da se utvrde nedostaci u praćenju emisija GHG u lokalnim zajednicama širom Srbije i dobiju predlozi rešenja koje lokalne samouprave mogu da primene kako bi uspostavile kvalitetne i lako dostupne (otvorene) baze podataka o GHG. Drugi izazov poziva na predlaganje rešenja za smanjenje emisija GHG koje se emituju u procesu pružanja i korišćenja različitih javnih komunalnih usluga, uz istovremeni doprinos  društveno, ekonomski i ekološki održivom razvoju. Detaljne informacije i prijavni formulari se mogu pronaći na veb sajtu http://inovacije.klimatskepromene.rs.

 

 

Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a istakla je da je izazov Otvorenih podataka u skladu sa  digitalizacijom kao razvojnim prioritetom Vlade Republike Srbije i dodala da je Javni poziv osmišljen tako da stimuliše partnerski pristup u odgovoru na postavljene izazove. Pored nagrada za najbolje ideje i koncepte, učesnici Izazova dobiće kontinuiranu stručno-savetodavnu podršku, pomoć u pronalaženju izvora kofinansiranja i promociju, dodala je Nedera.

Savetnik za razvojnu saradnju ambasade Švedske u Srbiji Ola Anderson je istakao da današnji problemi u oblasti zaštite životne sredine predstavljaju izvor novih poslova u budućnosti.

Kao odgovor na upućeni Javni poziv, očekuju se softverska, tehničko-tehnološka rešenja i biznis modeli koji odgovaraju potrebama i prioritetima lokalnih samouprava. Predlozi treba da se odnose na energetiku, saobraćaj, upravljanje otpadom, poljoprivredu i slične oblasti u kojima se poboljšanja mogu ostvariti kroz: obezbeđivanje energije iz obnovljivih izvora; razvoj „pametnih elektro-mreža“; unapređenje upravljanja otpadom, reciklaže i proizvodnje energije iz otpada; energetski efikasnije javno osvetljenje;  optimizaciju javnog saobraćaja i povećanje korišćenja nemotorizovanih vidova prevoza; uvođenje održivih sistema za osvetljenje, grejanje i rashlađivanje, energetsku efikasnost javnih zgrada i domaćinstava i sl.

Projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske, kao i drugi nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština. Projekat će doprineti ostvarivanju nacionalnih ciljeva koje je Republika Srbija preuzela kroz potpisivanje i ratifikaciju Sporazuma iz Pariza o promeni klime, i kroz proces pristupanja Evropskoj uniji.

(Mačva Sky Info/Beta)