EKOLOŠKO REGULISANJE KLIMATSKIH PROMENA: PREDSTAVLJAMO VAM SISTEM "ATLANT"

RUSI RAZVILI TESLIN METOD ZA KONTROLU KLIME: Tajna tehnologije „Atlant“ koja može da spreči poplave i suše

Globalno zagrevanje i sve veće klimatske promene izazivaju velike vremenske uslove u celom svetu, a ovoga nije pošteđena ni Srbija, ni naš region, naročito Krupanj i Ljubovija. Svedoci smo ekstremnih suša, jakih mrazeva, kad im vreme nije, velikih i dugih pljuskova… Sve ovo nanosi nesagledivu štetu usevima, infrastrukturi i ukupnoj ekonomiji regiona.

Rusi su razvili revolucionaran sistem, nazvan Atlant, kojim se, pomoću uticaja na elekticitet u atmosferi, mogu do određene mere kontrolisati vremenski uslovi na određenoj teritoriji.
U okviru projekta „Ekološko regulisanje klimatskih promena“, Portal Mačva Sky Info će vas u narednom periodu, ekskluzivno, upoznati sa detaljima i potencijalom revolucionarnog sistema Atlant.
Ovaj sistem je uspešno testiran u više navrata, u Rusiji, Australiji, i drugim zemljama, a njegova primena može u određenom regionu da prekine sušni period, ublaži katastrofalne padavine i pogodno utiče na niz drugih vremenskih prilika. 
U Moskvi je krajem prošle godine održana naučno-praktična konferencija „Ekološke pretnje i nacionalna bezbednost Rusije“, u okviru koje je govoreno o prirodnim katastrofama i novim metodima njihove prevencije.
Tom prilikom citirane su reči velikog srpskog naučnika Nikole Tesle:
– Jedno od potencijalno mogućih dostignuća čovečanstva bi moglo biti regulisanje količine padavina. Sunce utiče na podizanje nivoa vode u okeanima, a vetar dalje te vode prenosi u udaljene oblasti, gde one postoje u stanju fine suspenzije do trenutka kada ih relativno slab imupls ne podstakne da padnu na zemlju. Mehanizam zemlje funkcioniše skoro onako kako i uređaj koji oslobađa ogromnu energiju pomoću okidača ili detonirajuće kapsule.
Na konferenciji je govorio i autor tehnologije uticaja na atmosferske procese, Valerij Johanjesovič Ujb.
Njemu je još početkom 90-ih godina pošlo za rukom da od četiri metalne piramide stvori verziju velikog lustera Čiževskog, a koje bi bile u stanju da unište maglu i oblačnost, izazovu i prekinu padavine, uopšte rečeno, na regionalnom nivou bi se mogao menjati tok meteoroloških procesa, na primer, formiranje mlaznih struja.
I pored toga što nije naišao na razumevanje ruskih vlasti, Ujb je uspeo da mobilizuje naučne sile Evrope i Australije i postigne da ta tehnologija dobije komercijalnu primenu. Dovoljno temeljno i dosledno je bila prikazana mogućnost povećanja padavina u zemljama koje ne raspolažu velikim količinama vode. U državama arapskog pojasa – za 15-20 %.
 
U osnovi ovog mehanizma nalazi se unipolarna jonizacija prizemnog atmosferskog vazduha sa naknadnim iniciranjem vertikalnog protoka jona.
Zbog toga što proces jonizacije nije povezan sa oslobađanjem velike količine energije, ovaj mehanizam treba smatrati slabim uticajima. Poslednji utiču spolja na atmosferu kao na otvoreni sistem, ne ubacujući u nju dodatnu energiju, preraspodeljujući već postojeće energetske tokove. Atmosfera, koja se nikako ne može smatrati stabilnim sistemom se ponaša u svojstvu nekakvog pojačivača spoljašnjeg delovanja sa koeficijentom amplifikacije, koji se povećava nekoliko puta.
U našem slučaju, u svojstvu jednog od velikih rezervoara atmosferske energije, koji se na posredan način koristi u procesu uticaja, razmatra se i latentna toplota kondenzacije ohlađene vodene pare. U atmosferskim visinama od 0-20 km postoje velike rezerve te energije u obliku vlažnog vazduha. Njen veći deo (više od 60%) se ne realizuje i slobodno prolazi nad kontinentima, ne učestvujući u reorganizaciji cirkulacije atmosfere. Da bi se ona oslobodila na konkretnom mestu, tamo je potrebno obrazovati vertikalno premeštanje jonizovanih vazdušnih masa. To se u stvarnosti postiže primenom tehnologije “Atlant”. Pri čemu se početni efekat uticaja omogućava interakcijom jona, generisanih u atmosferskom vazduhu sa električnim aktivnim molekulima vodene pare i česticama čvrstih i tečnih aerosoli direktno u površinskom sloju.
Do danas je tehnologija testirana u nekoliko regiona Rusije, kao i u nizu inostranih zemalja sa različitim klimatskim uslovima. Rezultati testiranja su predstavljeni na naučnim seminarima u nekoliko naučnih institucija, uključujući i Institut za fiziku RAN. 
Širok spektar tehnoloških mogućnosti postrojenja, na osnovu terenskih eksperimenata, omogućava sledeće:
1. Raspršivanje magle i niske slojevite oblačnosti.
2. Prekidanje prekomernih padavina.
3. Izazivanje padavina, čak i u sušnim uslovima.
4. Eliminaciju opasnosti od požara.
5. Eliminaciju smoga u gradovima i industrijskim centrima.
6. Zaštitu od peščanih oluja.
7. Sanaciju vazduha u uslovima tehnogenih katastrofa.
8. Zaštitu poljoprivrednih useva od mraza i t.d.
Objavljivanje rezultata testiranja tehnologije „Atlant“ je izazvalo interesovanje niza ruskih i inostranih firmi. U Rusiji je zbog jednostavne tehničke opreme metoda postala široko primenjivana i sada u Rusiji ima više desetina grupa koje se samostalno i polulegalno bave korekcijom vremena, uz korišćenje tehnološke opreme, slične „Atlantu“.
Posebno treba napomenuti da tehnologija „Atlant“ predviđa sistem, koji se sastoji od nekoliko postrojenja za generisanje jona, razmeštenih po platformi i udaljenih na desetine kilometara jedni od drugih. Na taj način je moguće bolje kontrolisati i operativno upravljati vazdušnim strujama na velikim teritorijama sinoptičke skale pri nastanku abnormalnih stanja ili katastrofalnih pojava. Odatle proizilazi da bi bilo idealno da je sistem korigovanja vremena zasnovan na međudržavnom principu. 
Ovaj članak je deo projekta „Ekološko regulisanje klimatskih promena“ koji je sufinansirala Opština Krupanj.
(Mačva Sky Info)