Srpska napredna stranka u Šapcu bogatija za još jednog lekara

SNS u ŠAPCU dobio NOVOG ČLANA: OD danas dr BRANKO VUJKOVIĆ na ČELU SAVETA ZA ZDRAVSTVO! PRISTUPNICU potpisao u prostorijama stranke

Srpskoj naprednoj stranci SNS danas je u Šapcu pristupio doktor Branko Vujković, doskorašnji direktor Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ u tom gradu. 

Dr Vujković će od danas voditi Savet za zdravstvo, odlučilo je povereništvo GO SNS Šabac, što je i javno saopšteno na konferenciji za medije. Poverenik SNS u Šapcu dr Aleksandar Pajić poželeo je dr Vujkoviću doborodošlicu i pohvalio rad Saveta za zdravstvo.

 – Psitupnicu za naše redove danas zvanično popunjava dr Branko Vujković. Želimo da pokažemo da svi oni koji znaju da naprave pravu paralelu između onoga što dobro radi republička vlast i Ministarstvo zdravlja, što je gospodin Vujković umeo, su dobrodošli. On je u prethodnom periodu isticao aktivnosti ministra zdravlja gospodina Zlatibora Lončara i znao je da prepozna zajedničke interese republičkih i lokalnih aktivnosti. Savet za zdravstvo je najbolji savet koji je radio u GO SNS i uspešno ga je vodio hirurg dr Milan Grujić. Njihove aktivnosti su bile obimne i vrlo značajne za naše sugrađane. Ovom prilikom se zahvaljujem dr Gurjiću i opet ističem njegovo dobro angažovanje – rekao je Pajić, a novom članu poželeo dobrodošlicu u krugove SNS. 

 

Nakon potpisivanja pristupnice, dr Vujković se obratio prisutnima i predstavio je plan rada Saveta za zdravstvo u narednom periodu.

 – Pre svega da se zahvalim poverništvu SNS koji je doneo odluku da ja budem član sjajnog Saveta koji će u narednom periodu biti još snažniji, brži i bolji. Činjenica je da SNS i u svom članstvu, i u Savetu za zdravstvo, ima dosta sjajnih lekara i zdravstvenih radnika. Zato je meni jako drago što ću imati priliku da zajedno sa tim ljudima radim. U narednom periodu ćemo se truditi da prezentujemo i još više približimo našim sugrađanima šta je sve to ministar Lončar uradio za sve građane i Srbije i Šapca. Takođe ćemo da otklonimo mnoge nedoumcie koje postoje u radu zdravtsvene zaštite – rekao je dr Vujković.

On se osvrnuo na problem koji imaju radnici Apotekarske ustanove u Šapcu koji ne primaju plate od avgusta prošle godine.

– Videli smo kako je zbog lošeg vođenja Apotekarska ustanova dovedena u strašnu situaciju. Ne slažem se sa gradonačelnikom da je za to kriv ministar zdravlja. Ministar zdravlja aktivno radi na donošenju zakona o zdravtsvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju kao i o apotekrastvu. Zahvaljujući tome, očekujemo da će do kraja godine zakoni biti usvojeni u Skupštini i da ćemo pomoći ljudima. Iako mislim da je osnivač taj koji je morao da preuzme odgovornost i pomogne radnicima iz Aotekarske ustanove, učinićemo ono šta možemo – kaže Vujković.

Kao jedan od važnih problema u Šapcu, on je izdvojio i neracionalno trošenje sredstava za medije.

 – Isti ti novci su mogli da budu izdvojeni za pomoć ljudima iz Apotekarske ustanove. Drago mi je da je stranka prepozla moj rad i to što nisam hteo da dozvolim da mi se uskostranački interesi bilo kojoj grupaciji mešaju u kreiranje zdravstvene politike. Dobijao sam dosta zamerki zbog toga, kao i što sam isticao sve što je Ministarstvo zdravlja uradilo dobro. Ja to nisam govorio tek onako u superlativu, već samo onako kako i jeste, objektivno – rekao je Vujković. 

 

On je nabrojao nedostatke u zdravstvenoj zaštiti u Šapcu i zahtevao objašnjenje od gradonačelnika Nebojše Zelenovića zašto je do toga došlo i tražio je odgovore kako će se problemi rešiti.

– Pitanja za gradonačelnika su: Kako da pričamo o kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i pravu svih na lečenje ako otpustimo četiri lekara samo nakon mesec dana od konkursa na kom su dobili posao. Ključno pitanje je zašto se smanjuje budžet za zdravtsveno-socijalnu zaštitu za skoro deset odsto. Da li se o bilo čemu pitao član Gradskog veća za zdravstvo, da li on čovek uopšte zna šta se dešava u zdravstu i da li ga je neko uključio u bilo kakav dogovor, ili je tu samo da dobija neku apanažu? – upitao je Vujković.

On je otpuštanje lekara iz Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ u Šapcu okarakterisao kao najgori potez u poslednjih nekoliko godina gradske vlasti.

– Lekari koji su odbili da rade predsedničku kampanju za Vuka Jaeremića i da učestvuju u prikupljanju sigurnih glasova su dobili otkaz. To su sjajni lekarim ali su otpušteni, najureni! Ja pitam graončelnika šta on misli o tome i kako će se nastaviti Projekat zdravstvene zaštite stanovništva na seoskom području – upitao je Vujković i dodao da zdravstveni radnici rade sjajan posao, ali je nažalost očigledno da će se smanjenjem kapaciteta zdravstvenih radnika, zdravsvena zaštita ozbiljno ugroziti.

Na konferenciji SNS danas je još jedna tema bila na dnevnom redu. 

– Gradski odbor SNS je pozant kao odbor koji se bavi humanitarnim radom. Potrudili smo se da našim sugrađanima koji teško žive makar malo oklakšamo. Radili smo to i pre izbora, a radićemo i posle izbora. Ne sivđa mi se što u tome odmaže grad. Naime, postoje sredstva koje je EU dala za poboljšanje uslova u kuhinji PU Naše dete. Tako je trebalo da PU učestvuje u pravljenju obroka za socijalno ugrožene građane. Međutim, to se nije desilo. Ona nije učestvovala i mi postavljamo pitanje zbog čega. Da li privatnici po bilo kom osnovu mogu da budu bolji od PU koja ima odlične uslove, kapacitete i zaposlene? Da li je moguće da bilo koji privatnik ima bolje uslove od PU? Ove godine PU „Naše dete“ čak nije ni konkuristala na tenderu. To se namerno radi i veštački se stvaraju uslovi da neko dobije na tenderu za spremanje obroka za socijalno ugroženo stanovništvo. Mi tražimo objašnjenje o svim okolnostima pod kojima se to dešava – rekao je Pajić.

(Mačva Sky Info, video TV AS)